ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-08-2016, ora 09:38

Luni, 8 august, este ziua cand se epuizeaza resursele Pamantului

Articol de Madalina Irimia
Umanitatea va consuma pana luni, 8 august 2016, toate resursele pe care planeta le-ar fi putut oferi pana la sfarsitul acestui an.

Avertismentul a fost dat de Global Footprint Network, ONG recunoscut pentru faptul ca anunta in fiecare an ,,ziua in care Pamantul va fi depasit" (,,Earth ovsershoot day").

Specialistii spun ca, dupa data de 8 august, ,,vom trai pe datorie". Ei au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au realizat o serie de calcule, in care au luat in considerare amprenta de carbon, resursele de pescuit, totalitatea animalelor domestice crescute in gospodarii, culturile agricole, evolutia pietei constructiilor, dar si utilizarea apei, conform Descopera.ro.

In anul 2015, termenul limita a fost 13 august, zi considerata de specialişti ca fiind recordul absolut de la realizarea primei estimari, in 1970, si pana acum. Atunci, data-scadenta a fost stabilita ca fiind 23 decembrie. De atunci, acest termen nu a fost depasit: in 1980 a fost 3 noiembrie, in 1990 a fost 13 octombrie, in 2000 a fost 4 octombrie, in 2005 a fost 3 septembrie, iar in 2010 a fost 28 august.

,,Efectele epuizarii resurselor naturale sunt deja vizibile: lipsa apei potabile, desertificarea, eroziunea solurilor, scaderea productivitatii agricole, despaduririle, disparitia unor specii etc. Putem trai pe credit doar provizoriu, deoarece natura nu ne permite acest lucru", sustin specialistii Global Footprint Network.

Emisiile de dioxid de carbon sunt considerate ca fiind principalele elemente responsabile pentru accelerarea procesului de epuizare a resurselor Terrei.
,,Ele reprezinta 60% din intreaga noastra amprenta ecologica asupra planetei", au adaugat reprezentanţii ONG-ului american.

Cercetatorii estimeaza ca, in cazul in care emisiile mondiale de dioxid de carbon nu vor fi diminuate pana in 2030, termenul-limita in care resursele mondiale pentru un an se vor epuiza va fi data de 28 iunie.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: resurse, pamant, epuizare
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii