A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664487.4792.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Lucruri mai putin stiute despre anestezie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-10-2015, ora 10:24

Lucruri mai putin stiute despre anestezie

Articol de Madalina Irimia
Anestezia este administrata in spitale de peste 200 de ani, pentru ca tu sa nu simti durerea din timpul interventiei chirurgicale. Desi este atat de folosita, sunt multe lucruri care nu se stiu despre aceasta procedura. Am gasit cele mai interesante informatii despre anestezie, care te vor ajuta sa intelegi mai bine ce se intampla cu tine in acele momente.

1. Anestezia provoaca amnezie

Anestezia generala te relaxeaza, blocheaza durerea si poate cauza amnezie, potrivit medicaldaily.com. Un studiu din 2012, publicat in „Analele Neurologiei”, a aratat ca inhalarea anestezicului produce schimbari in creier asemanatoare celor cauzate de Alzheimer. Aceste concluzii au fost trase in urma unui studio efectuat pe soareci. Medicamentul s-a dovedit toxic pentru celulele care controleaza memoria si invatarea. Desi cercetatorii nu si-au dat, inca, seama care sunt efectele pe termen lung ale anesteziei, stiu ca ai nevoie de cateva zile ca sa revii la normal dupa o astfel de interventie.

2. Fumatorii au nevoie de doze mai mari de anestezie

Fumatorii si oamenii expusi la fumul de tigara au nevoie de mai multa anestezie. Un studiu din 2015 a aratat ca femeile fumatoare au nevoie cu 38% mai mult anestezic decat cele nefumatoare, iar cele care fumau pasiv, de 17% mai multa substanta.

3. Pacientii batrani au un risc crescut de dementa

Pacientii in varsta isi revin dupa aproximativ sase luni de la administrarea anestezicului, potrivit unui studio din 2013. in plus, aceste persoane sunt mai predispuse sa sufere de schimbari ale capacitatii lor mentale, iar riscul de dementa este cu 35% mai mare. Cercetatorii cred ca acest lucru se intampla deoarece anestezicul provoaca o inflamare a tesutului neural, care duce la disfunctii cognitive.

4. Anestezia nu te adoarme

Anestezia nu te adoarme, asa cum, probabil, ai fi crezut, ci te face sa intri intr-o coma reversibila. Cercetatorii au constatat ca, in timpul anesteziei generale, creierul nu este inconstient ca in timpul somnului, ci este foarte calm, activitatea neuronilor fiind amortita.

5. Anesteziile dese din copilarie duc la probleme de dezvoltare

Copiii care au fost supusi unei anestezii generale o data sau de doua ori sunt predispusi la probleme de dezvoltare neuro-psihica. Un studiu din 2012, aparut in „Jurnalul de Pediatrie”, a aratat ca cei care au fost supusi anesteziei inainte de trei ani aveau un risc de doua ori mai mare sa se confrunte cu dificultati de invatare pana la varsta de 10 ani. Totusi, nu au fost observate diferente in ce priveste comportamentul, acuitatea vizuala si atentia. Asta inseamna ca nu toate functiile cognitive sunt afectate de anestezie in acelasi fel.

6. Te poti trezi in timpul anesteziei

Pacientii aflati sub anestezie se pot trezi in timpul interventiei chirurgicale. Totusi, aceste cazuri sunt rare, iar chirurgii folosesc monitoare care scaneaza creierul bolnavilor si pot observa cand incep sa simta durerea.

Sursa: unica.ro
     
Tag-uri: anestezie, efecte
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii