ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-06-2012, ora 04:21

Lucruri interesante legate de clipit

Articol de Madalina Irimia

Oricine clipeste, iar rolul acestui reflex este de a umezi si curata ochii, protejandu-i in acelasi timp de agenti iritanti. Legat de inchiderea si deschiderea rapida a pleoapei exista insa cateva lucruri mai putin cunoscute.

Potrivit Mnn, iata cinci aspecte interesante despre clipit. Stiai, de exemplu, ca unele animale clipesc cu fiecare ochi, pe rand?

1. O persoana clipeste, in medie, la fiecare patru secunde

Clipim, in medie, o data la fiecare patru secunde, de circa 15 ori pe minut. Acest numar poate creste insa cand suntem nelinistiti, obositi sau ne temem de ceva.

Totodata, desi este destul de greu de dovedit din punct de vedere stiintific, se crede ca femeile clipesc mai mult decat barbatii, aproape dublu. Intr-un articol publicat de Men's Health se afirma ca femeile care iau pilule contraceptive clipesc cu 32% mai des decat cele care nu apeleaza la aceasta masura de contraceptie.

2. Clipitul a inspirat crearea unor piese auto

Inventatorul stergatoarelor de parbriz cu temporizator, Robert Kearns, s-a inspirat pentru realizarea acestora din clipit. Intr-o noapte in care participa la o nunta, Robert a avut parte de un incident: dopul unei sticle de sampanie a ajuns direct in ochiul lui stang, lasandu-l cu un tic ciudat: clipitul neregulat, ceea ce l-a inspirat sa creeze stergatoarele de parbriz cu temporizator.

Pentru ca miscarea continua a stergatoarelor de parbriz il deranja, mai ales atunci cand ploaia de afara nu era atat de puternica, a creat un sistem care sa porneasca stergatoarele la intervale regulate de timp. A patentat inventia, dar marii producatori de automobile au preluat ideea, folosind-o fara sa-i achite drepturile legale. Ele au fost obligate ulterior de justitie sa-i plateasca daune inventatorului.

Cat despre acesta, a orbit mai tarziu si a suferit si o cadere nervoasa, dupa ce ani buni s-a luptat in instanta cu reprezentantii Ford si ai altor branduri de automobile.

3. Bebelusii clipesc foarte rar

Bebelusii clipesc mult mai rar decat adultii, de obicei doar de doua ori sau chiar mai rar pe parcursul unui minut. Totodata, un studiu a aratat ca, pe masura ce cresc, copiii clipesc mai des, dar abia in jurul varstei de 14-15 ani ating "maturitatea" in ce priveste clipitul.

O explicatie pentru faptul ca bebelusii clipesc foarte rar ar fi aceea ca dorm foarte mult, astfel ca nu au nevoie sa isi lubrifieze ochii atat de frecvent ca adultii. O alta teorie ar fi ca sunt prea preocupati de explorarea vizuala ca sa mai si clipeasca des. O explicatie certa insa in acest sens nu a fost descoperita deocamdata.

4. Pilotii clipesc mai rar cand se afla pe teritoriu periculos

Ritmul de clipire in diverse situatii a fost studiat intens, pana acum descoperindu-se ca, in general, cand primim informatii importante clipim mai rar. In schimb, cand informatiile sunt mai putin importante sau suntem tensionati, clipim mai des. La testele facute in simulatoarele de zbor s-a observat ca pilotii clipesc mai des cand se afla pe teritoriu prietenos si mai rar cand se afla pe teritoriu inamic, cand sunt foarte atenti la toate detaliile.

Doctorul John Stern, profesor emerit in psihologie la Universitatea Washington, care a cercetat mult timp acest reflex, a remarcat de asemenea ca in timpul dezbaterii dintre George W. Bush si John Kerry, in 2004, Bush a clipit frecvent, mai ales cand era atacat de oponentul sau, care nu a clipit rapid in niciun moment al dezbaterii. Iar Kerry a castigat dezbaterea, desi Bush a castigat apoi al doilea mandat de presedinte.

5. Hamsterii clipesc cu fiecare ochi, pe rand

Toate creaturile, mici sau mari, clipesc, cu exceptia pestilor, a serpilor si a altor cateva specii care nu au pleoape. Insa exista si o categorie speciala cu specii ale caror exemplare clipesc pe rand cu fiecare ochi, nu cu amandoi odata, cei mai cunoscuti reprezentanti ai acestei categorii fiind probabil hamsterii.

In 1927, W.P. Blount a publicat o lucrare pe tema clipitului in regnul animal, intitulata "Studies of the Movements of the Eyelids of Animals: Blinking". Conform acestuia, maimutele sudaneze clipesc foarte repede, sobolanii clipesc atunci cand stranuta, iar caprele clipesc la intervale cuprinse intre 30 si 60 de secunde.

Sursa: ziare.com

Foto: financiarul.ro

     
Tag-uri: ochi, clipit, reflex
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii