A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675245.5697.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Loboda: planta de sezon cu beneficii uimitoare pentru sanatate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-04-2015, ora 10:03

Loboda: planta de sezon cu beneficii uimitoare pentru sanatate

Articol de Cristian Amariei
Loboda este una dintre verdeturile “vedeta” ale acestui sezon, nu numai datorita gustului delicios pe care il ofera mancarurilor ci mai ales datorita beneficiilor uimitoare pentru sanatate pe care aceasta le ofera organismului.

Inca din antichitate, loboda a fost utilizata in scop terapeutic pentru preventia si tratarea unor afectiuni digestive sau cardiovasculare, dar si pentru proprietatile sale antioxidante. Contine numerosi nutrienti si vitamine benefice organismului si o gasesti in piata si, in aceasta perioada a anului, la orice supermarket.

Desi gustul ei poate sa fie usor acid, o poti folosi in mancaruri in combinatie cu spanacul sau alte legume verzi.

Loboda – beneficii pentru sanatate

Unele dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sanatate ale lobodei includ capacitatea sa de a regla digestia, de a imbunatati sanatatea rinichilor, de a intari sistemul imunitar, de a detoxifia sangele sau de a regla cardiovascularitatea. De asemenea, unii specialisti sustin faptul ca un consum regulat de loboda ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer si boli cornice.

Sanatatea digestiva:

Ca multe alte legume cu frunze verzi, loboda este buna pentru stimularea digestiei datorita nivelurilor de fibre alimentare si alte minerale pe care le contine si care optimizeaza procesele digestive. Astfel, consumand-o, poti reduce sansele de constipatie, precum si problemele gastrointestinale mai grave, cum ar fi ulcerele gastrice sau chiar cancerul de colon.

Functionarea rinichilor:

S-a dovedit stiintific faptul ca loboda are un efect laxativ si diuretic usor, ceea ce inseamn ca stimuleaza urinarea. Acest lucru ajuta la purificarea rinichilor si elimina rapid toxinele, excesul de saruri, apa sau chiar grasime din organism. Prin urinarea frecventa, te poti asigura de faptul ca rinichii functioneaza corect. in plus, consumul de loboda este considerat a fi benefic si pentru sanatatea vezicii biliare.

Imbunatatirea metabolismului:

Proteinele, mineralele si vitaminele pe care le contine loboda ajuta la reglarea hormonala, necesara pentru mentinerea corecta a functionarii intregului organism. De asemenea, nivelurile ridicate de fier si calciu stimuleaza crearea celulelor rosii in sange, ajutand circulatia, precum si oxigenarea tesuturilor si organelor, crescand astfel nivelul metabolismului.

Intarirea sistemului imunitar:

Loboda are aproape de doua ori mai multa cantitate de vitamina C decat o lamiae sau un kiwi, fructe considerate alimente de top in ceea ce priveste necesarul de vitamina C. Acest continut ridicat de acid ascorbic (vitamina C) face ca sistemul imunitar sa primeasca un “impuls”, stimuland celulele albe din sange si producand o regenerare celulara si vindecare a organismului mai rapide. De asemenea, s-a constatat ca loboda poate sa fie extrem de benefica in tratamentul impotriva icterului.

Prevenirea cancerului:

Loboda contine anumiti compusi antioxidanti care pot preveni cancerul si pot neutraliza radicalii liberi care cauzeaza stresul oxidative la organele si celulele corpului. Nivelurile ridicate de anociani si carotenoide din aceasta planta ajuta la reducerea semnelor de imbatranire prematura, la mentinerea sanatatii ochilor si chiar la prevenirea unor mutatii celulare care pot cauza pe termen lung anumite tipuri de cancer.

Loboda – valori nutritionale

Asa cum am mentionat mai sus, aceasta planta “minune” contine niveluri semnificative de vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, carotenoizi, proteine, zinc, seleniu, triptofan si fibre alimentare, toate acestea fiind benefice sanatatii intr-o varietate de moduri.

Atentie! In mod similar cu spanacul, loboda contine niveluri semnificative de acid oxalic, ceea ce inseamna ca persoanele care sufera de pietre la rinichi, pietre biliare sau guta ar trebui sa evite consumul sau.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii