STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
POLITIC
30-10-2015, ora 14:11
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Liviu Dragnea: „PSD este un partid curat, dar trebuie sa scoatem in evidenta onoarea”
Articol de Madalina Irimia Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus, vineri, ca PSD este un partid curat, dar trebuie scoase in evidenta caracteristici ca onoarea, cinstea, demnitatea si un comportament corect, iar pentru aceasta trebuie adoptat Codul de conduita si aplicat "la rigoare" atunci cand este cazul.
Dragnea a precizat, intr-o declaratie facuta la Negresti Oas, inaintea Comitetului Executiv National al PSD, ca la aceasta reuniune va fi o prima lectura a Codului de conduita, documentul urmand sa fie adoptat la urmatorul CExN, in cateva saptamani.
Liderul PSD a precizat ca acest cod cuprinde reguli de conduita si comportament, dar creeaza si posibilitatea aplicarii unor sanctiuni, in conditiile in care se incalca aceste reguli sau in conditiile in care unii dintre membrii PSD se gasesc intr-o anumita situatie penala generata de fapte de coruptie.
Intrebat cati membri PSD ar putea intra sub incidenta acestor masuri, Dragnea a spus: "Eu cred ca sunt foarte putini, avem peste 450.000 de membri, aproape 500.000, deci partidul nu va avea de suferit, va ramane un partid mare si eu cred mult mai mare si mai puternic".
El a fost de asemenea intrebat daca, in opinia sa, PSD va fi un partid mai curat dupa aplicarea acestui cod.
"PSD nu e murdar acum, PSD e un partid curat, dar trebuie sa scoatem in evidenta ceea ce ne caracterizeaza in general si anume onoarea, cinstea, demnitatea si un comportament corect. Pentru aceasta trebuie sa adoptam acest cod si sa-l aplicam la rigoare atunci cand e cazul", a aratat Dragnea.
Comitetul Executiv National al PSD discuta, vineri, noul Cod de etica si conduita pentru membrii de partid, cu sanctiuni pentru social-democratii acuzati sau condamnati pentru fapte de coruptie, insa aplicarea sanctiunilor nu va fi automata, ci decisa individual, de catre conducerea PSD.
Potrivit proiectului de Cod, prezentat vineri de Liviu Dragnea in sedinta CExN, precum si public, noile sanctiuni se pot aplica membrilor impotriva carora este pusa in miscare actiunea penala, este inceputa urmarirea penala, este dispusa arestarea preventiva sau care sunt trimisi in judecata, condamnati in prima instanta sau condamnati definitiv cu executare pentru fapte de coruptie.
Codul de conduita nu prevede sanctiuni diferentiate pentru aceste noi elemente de integritate prevazute in obligatiile membrilor PSD, deciziile urmand a fi luate la nivel judetean sau central de catre institutiile abilitate ale PSD.
Astfel, sanctiunile ce pot fi aplicate sunt retragerea sprijinului politic, suspendarea din functia politica, suspendarea din calitatea de membru de partid si excluderea din partid.
Deciziile se vor lua individual, in urma unei analize a Comisei Judetene de Etica, Integritate si Arbitraj sau a Comisiei Nationale de Etica, Integritate si Arbitraj. Aceste comisii vor face propuneri catre Biroul Permanent Judetean al PSD sau catre Biroul Permanent National, care vor avea cuvantul final in aplicarea unei eventuale sanctiuni. Comisia judeteana si, respectiv, BPJ vor avea competente in cazul membrilor PSD fara functii in partid la nivel local. Comisia Nationala de Etica si, respectiv, BPN al PSD vor avea competente in cazul membrilor cu functii de conducere la nivel judetean.
Liderii PSD din conducerea nationala a partidului, respectiv membrii Biroului Permanent National, vor putea fi sanctionati doar dupa o evaluare a Comisiei Nationale de Etica, decizia finala apartinand Comitetului Executiv National.
Comisia Nationala de Etica, Integritate si Arbitraj se poate autosesiza in cazul in care considera ca sanctiunile propuse de comisiile judetene sunt necorespunzatoare sau nu au fost stabilite, desi acest lucru se impunea.
In oricare caz, Biroul Permanent National poate dispune asupra hotararilor luate la nivel judetean, de catre comisiile de etica, sau chiar la nivelul Comisiei Nationale, putand sa le mentina, modifice sau chiar infirme. in cazurile liderilor din conducerea centrala a partidului, aceste prerogative sunt preluate de catre Comitetul Executiv National.
Codul de etica si conduita al PSD prevede ca respectarea normelor prezentate "constituie un criteriu pentru evaluarea integritatii si calitatii de membru al partidului".
Documentul contine si o serie de principii la care membrii PSD trebuie sa adere, precum "onestitatea si respectul fata de lege", "respectarea drepturilor civice fundamentale", condamnarea intolerantei, rasismului, antisemitismului, xenofobiei, discriminarilor de orice natura, "integritate si respect in activitatea politica, administrativa si profesionala" ("evitarea gesturilor, a mesajelor si a oricaror actiuni care aduc atingere demnitatii umane, valorilor democratice, imaginii publice a Partidului Social Democrat si exercitarii in conditii de moralitate si respect fata de cetateni a activitatii politice, administrative si profesionale"), "solidaritate si responsabilitate", dar si "transparenta si integritate".
Codul prevede si faptul ca, in exercitarea activitatii politice, membrii Partidului Social Democrat "nu trebuie sa utilizeze in scop personal functiile si demnitatile politice, in defavoarea interesului organizatiei de partid de care apartin si /sau a imaginii publice a Partidului Social Democrat" si "nu vor profita de functia politica pentru a exercita presiuni – temporare sau de durata – asupra colegilor / organizatiei locale in fortarea unor decizii care sa contravina legii, interesului public, liniei generale a partidului, a agendei politice a acestuia, sau intereselor comunitatii".
Sursa: gandul.info
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email