A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675495.0018.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Lista taxelor pregatite de autoritati pentru anul viitor! Angajatii cu salarii mici vor plati mai putin la stat
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-02-2015, ora 10:52

Lista taxelor pregatite de autoritati pentru anul viitor! Angajatii cu salarii mici vor plati mai putin la stat

Articol de Cristian Amariei
Cateva zeci de lei lunar in plus in buzunarul romanilor cu venituri mai mici de 3.000 de lei, TVA redusa la toate produsele si impozite mai mari pentru firmele cu zero angajati - toate sunt pe lunga lista de noutati cu care vine peste noi 2016.

Proiectul noului Cod Fiscal, discutat, ieri, in sedinta de Guvern, modifica impozitarea salariilor. Pot obtine deducere personala - o facilitate fiscala acordata de stat salariatilor -, toti romanii cu contracte individuale de munca si care realizeaza venituri brute mai mici de 3.000 de lei.

Practic, in functie de nivelul venitului si de numarul persoanelor aflate in intretinerea salariatului (sotia/sotul, copiii sau alti membri ai familiei, pana la gradul al doilea inclusiv), acesta va plati impozit pentru o suma mai mica din salariu.

De exemplu, dupa ce noul Cod Fiscal va intra in vigoare, pentru un venit brut de cel mult 1.000 de lei si patru persoane in intretinere, deducerea personala va creste de la 650 de lei acum, la 800 de lei, iar castigul salariatului va fi de 16% din aceasta suma (impozitul pe venit), adica 128 de lei.

Scade din nou CAS

O alta noutate a lui 2016 este ca nimeni nu mai scapa de plata asigurarilor. Vor plati contributii de asigurari sociale si de sanatate toti romanii care au venituri, fara exceptie. in schimb, din 2017, Guvernul vrea sa scada taxele pe munca.
Contributiile de asigurari sociale vor fi mai mici atat la angajat (de la 10,5% la 7,5%), cat si la angajator (de la 15,8% la 13,5%). in functie de lefurile medii din fiecare breasla in parte, economiile din reducerea CAS variaza de la cateva zeci la cateva sute de lei pe luna.

TVA redusa la toate produsele

Dar poate cea mai importanta prevedere din proiectul noului cod este scaderea taxei pe valoarea adaugata de la 24% in prezent, la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, si la doar 9% pentru carne, peste, legume si fructe.

Potrivit aceluiasi document, de la 1 ianuarie 2018, autoritatile intentioneaza sa reduca din nou TVA, de la 20% la 18%. Tot de anul viitor, microintreprinderile vor fi obligate sa plateasca un impozit, indiferent daca au sau nu angajati.

Astfel, impozitul va fi de 1% pentru micile firme care au peste 2 salariati inclusiv, 3% pentru cele care au un salariat, iar microintreprinderile care nu au salariati vor fi taxate cu 3%, plus 1.530 de lei trimestrial. Executivul spera astfel sa incurajeze firmele sa-si treaca angajatii pe carte de munca.

Mai multe pe libertatea.ro
     
Tag-uri: cod fiscal, taxe, tva, venituri
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii