ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-12-2013, ora 10:03

Lista alimentelor sau substantelor care ne afecteaza somnul

Articol de Madalina Irimia

Dieta ar putea juca un rol important in aparitia problemelor legate de somn. Oamenii de stiinta ne invata ce alimente sa evitam inainte de ora de culcare, pentru a avea un somn cat mai odihnitor.

Site-ul abcnews.go.com a realizat, pe baza informatiile furnizate de medicul nutritionist Shelly Redmond, o lista cu cinci astfel de alimente sau substante care ne pot afecta somnul:

Cafeina

Cu totii stim ca aceasta substanta mentine organismul treaz, insa nu toata lumea stie ca ea nu se gaseste numai in cafea sau bauturile carbogazoase. Unele medicamente pot contine cafeina.

Pentru a avea un somn linistit, persoane care au astfel de probleme trebuie sa evite consumul de cafeina cu opt ore inainte de a merge la culcare.

Alcoolul

Multi cred ca un pahar cu vin poate aduce relaxarea necesara inainte de culcare, insa numeroase studii au demonstrat ca alcoolul provoaca insomnie in multe cazuri, sustine medicul nutritionist Shelly Redmond, autoarea cartii "Eat Well and Be Fabulous./Mananca bine si fii fabuloasa".

Desi alcoolul poate induce somnolenta, de fapt el afecteaza somnul REM (Rapid Eye Movement), etapa a somnului caracterizata prin miscari oculare rapide sub pleoapele inchise. In consecinta, alcoolul trebuie consumat cu cel putin doua ore inainte de culcare.

Apa

Apa este foarte buna pentru pierderea in greutate si pentru sanatate in general, insa poate conduce la treziri repetate pentru a merge la toaleta, afectand astfel somnul REM, care este cel mai odihnitor.

Alimente fermentate

Tiramina, un aminoacid care se gaseste in alimentele fermentate sau in stafide, avocado si ardei iuti, actioneaza ca un neurotransmitator si conduce la cresterea nivelului de dopamina. Astfel ca, in cazul in care o persoana doreste sa consume branza la cina, aceasta ar trebui sa fie cat mai proaspata.

Produsele pe baza de rosii

Toate alimentele care contin acizi, precum cele bazate pe rosii sau cele picante, pot cauza arsuri gastrice si disconfort pe timpul noptii. Shelly Redmond recomanda astfel ca oamenii sa se fereasca de acest tip de alimente cu cel putin trei ore inainte de culcare.

Sursa: mediafax.ro

Foto: mylilventure.com

     
Tag-uri: somn, alcool, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii