ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-11-2015, ora 10:38

Lipsa umorului, semnul alarmant al unei boli crunte

Articol de Madalina Irimia
Un studiu recent arunca o noua lumina asupra uneia dintre cele mai raspandite boli ale batranetii, dementa.

Astfel, persoanele care incep sa dea dovada de un simt al umorului negru, chiar tenebros uneori, sunt susceptibile sa dezvolte aceasta maladie, potrivit studiului publicat in Journal of Alzheimer's Disease.

Studiul realizat de cercetatorii britanici de la University College Londra arata ca exista anumite semne ce pot prevesti instalarea dementei la unele persoane.

Care sunt aceste semne? O schimbare in simtul umorului si rasul in momente complet nepotrivite sunt doar doua astfel de indicii. Oamenii de stiinta dau exemplul unui barbat care a izbucnit intr-un ras isteric, in momentul in care sotia lui s-a oparit destul de grav, intr-un accident casnic. Alti pacienti nu s-au putut stapani nici atunci cand au vazut la tv stiri despre dezastre naturale.

Cercetatorii au analizat 48 de pacienti cu dementa fronto-temporala, o tulburare ce afecteaza lobii frontali si temporali ai creierului, zone asociate cu manifestarea personalitatii, comportament si limbaj.

Rudele si prietenii pacientilor inclusi in acest studiu au fost rugati sa spuna in cel fel reactioneaza bolnavii respectivi la diverse tipuri de comedie.

Potrivit studiului, persoanele afectate de dementa apreciaza mai mult comediile cu personaje grotesti sau stupide, precum Mr. Bean, decat comediile absurde sau satirice.

Exista si pacienti care se trezesc ca rad, fara sa stie exact de ce, dupa cum povestesc apropiatii lor. O persoana astmatica spune intrigata ca uneori pacientul respectiv rade in timp ce ea face eforturi sa-si recapete suflul.

Alte rude ale bolnavilor de dementa povestesc ca de-a lungul timpului persoanele in cauza si-au schimbat simtul umorului, trecand de la un umor cultivat, la unul de calitate indoielnica, avand tendinta sa rada mai mult la glume deochiate.

Cercetatorii le recomanda persoanelor care observa astfel de schimbari in simtul umorului celor dragi sa contacteze medicul de familie.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: umor, dementa, studiu
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii