STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
POLITIC
13-05-2016, ora 14:10
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Legea privind darea in plata a intrat in vigoare
Articol de Madalina Irimia Incepand de vineri, orice persoana fizica, consumator, care are un credit garantat cu ipoteca cu o valoare mai mica de 250.000 echivalent euro la momentul contractarii, poate opta sa predea casa bancii in schimbul stergerii creditului ramas de plata, printr-o notificare transmisa institutiei de credit in acest sens.
Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credit a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 28 aprilie si intra in vigoare vineri.
Potrivit actului normativ, "in vederea aplicarii prezentei legi, consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care il informeaza ca a decis sa ii transmita dreptul de proprietate asupra imobilului in vederea stingerii datoriei izvorand din contractul de credit ipotecar, detaliind si conditiile de admisibilitate a cererii".
De la data primirii notificarii de catre banca, se suspenda plata ratelor aferente creditului, dar si dreptul creditorului de a se indrepta impotriva codebitorilor, precum si impotriva garantilor personali si ipotecari.
Potrivit actului normativ, notificarea debitorului trebuie sa contina si un interval orar, in doua zile diferite, in care reprezentantul bancii sa se prezinte la notarul public ales de debitor pentru semnarea actului translativ de proprietate. Toate costurile notariale si, dupa caz, ale executorului judecatoresc sau ale avocatului se suporta de catre debitor.
"Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilita la un termen mai scurt de 30 de zile libere, perioada in care se suspenda orice plata catre creditor, precum si orice procedura judiciara sau extrajudiciara demarata de creditor sau de persoane care se subroga in drepturile acestuia indreptata impotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia", se precizeaza in Lege.
Banca are dreptul sa conteste cererea debitorului in 10 zile de la primirea notificarii, dar instanta va judeca aceasta contestatie, si toate cererile legate de aceste proceduri, in regim de urgenta.
Legea mai prevede ca, pana la solutionarea definitiva a contestatiilor formulate de creditor, se mentine suspendarea oricarei plati catre acesta si a oricarei proceduri demarate de creditor asupra debitorului.
Actul normativ precizeaza si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un imprumut pentru a intra sub incidenta Legii. Astfel, titularul creditului trebuie sa fie consumator, nu profesionist, creditul la momentul acordarii sa nu depaseasca 250.000 de euro sau echivalent, iar imobilul ipotecat sa fie cu destinatia de locuinta. In plus, in Lege se mentioneaza ca imprumuturile acordate prin programul Prima Casa nu intra sub incidenta actului normativ. Pe de alta parte, Legea se aplica si debitorilor care au fost deja executati silit sau celor care se afla in procedura de executare silita.
Prevederile actului normativ se vor aplica atat creditelor in derulare cat si celor viitoare, si implica raporturile juridice dintre consumatori si institutiile de credit, institutiile financiare nebancare sau cesionarii creantelor detinute asupra consumatorilor.
Bancile au anuntat deja ca vor contesta Legea la Curtea Constitutionala, dar, intre timp, majoreaza avansurile pentru creditele ipotecare clasice.
Inca inainte de a fi aprobata Legea, o serie de banci au anuntat avansuri mai mari pentru imprumuturile pentru locuinte. Tonul majorarii a fost dat de Raiffeisen Bank, inca din perioada dezbaterilor pe marginea Legii, la 35% pentru imprumuturile in lei si la 40% la euro.
Ulterior, Bancpost, Garanti Bank si Intesa Sanpaolo Bank au publicat noile conditii de creditare ipotecara, din care reiese cresterea avansurilor pentru aceste imprumuturi. Astfel, Bancpost percepe un avans de 33% pentru ipotecarele in lei si 43% pentru cele in valuta, Garanti Bank are avans de 40% la euro, dar l-a mentinut la 15% pentru lei.
Imediat dupa promulgarea Legii, alte doua banci au anuntat marirea avansului la creditele ipotecare. Este vorba despre BRD si Alfa Bank. BRD Groupe Societe Generale a introdus oferta diferentiata, pentru creditele in valoare de pana la 250.000 de euro avansul fiind de 35%, iar pentru imprumuturile peste acest plafon avansul este de 15%. Alpha Bank a publicat noile conditii pentru imprumuturile pentru locuinte, cu avans de 30% pentru creditele in lei si de 40% pentru cele in euro, indiferent de suma imprumutata.
CEC Bank a urmat exemplul BRD, si a lansat o oferta cu avansul majorat la 30% doar pentru creditele mai mici de 250.000 de euro sau echivalent, care intra sub incidenta darii in plata. In plus, banca a majorat marja de dobanda pentru toate creditele ipotecare cu un punct procentual la lei si cu doua puncte la valuta.
De asemenea, BCR a marit avansul la creditele ipotecare/imobiliare la 35%, indiferent de suma, si a majorarat la 45.000 de lei suma minima care poate fi imprumutata, de la 22.000 de lei anterior. In plus, banca a redus de la 30 la 25 de ani perioada maxima de rambursare a creditului.
Sursa: agerpres.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email