A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735955877.629.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Legea darii in plata. Cum se calculeaza IMPOZITUL pe darea in plata si cine il plateste. Cat castiga statul
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-05-2016, ora 15:31

Legea darii in plata. Cum se calculeaza IMPOZITUL pe darea in plata si cine il plateste. Cat castiga statul

Articol de Madalina Irimia
Ministerul de Finante ofera clarificari privind problema impozitarii imobilelor care fac obiectul darii in plata. Darea in plata a unui bun imobil este considerata, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal si se impoziteaza in conformitate cu legile in vigoare, insa la valoarea debitului, nu la valoarea notariala a bunului.

Darea in plata a unui bun imobil este considerata, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal si se impoziteaza in conformitate cu prevederile art.111 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarata in actul de dare in plata.

Impozitul este datorat de catre debitor si se plateste conform prevederilor Codului fiscal. Nici Legea nr.77/2016, privind darea in plata, nici Legea nr.227/2015, privind Codul fiscal NU cuprind exceptii de la plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal in cazul stingerii unor debite prin darea in plata

Concret, in cazul unui imobil dobandit in 2008 cu un debit pentru care se face darea in plata de 500.000 de lei (prin debit intelegem datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare) si cu o valoarea minima stabilita de Camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculeaza impozitul pe venit este cea a debitului, adica la 500.000 de lei.

Potrivit calculelor efectuate de ECONOMICA.NET pe baza datelor existente in raportul de stabilitate financiara al BNR, statul ar putea incasa 127,83 milioane de lei, circa 28,4 milioane de euro.

Din 470.000 de clienti cu credite imobiliare (la 31 ianuarie 2016), sunt 97.500 de clienti pentru care valoarea creditului ramas de platit este mai mare decat valoarea actualizata a garantiei imobiliare, ceea ce ii poate determina sa aplice legea darii in plata, se arata in raportul de stabilitate al Bancii Nationale a Romaniei. Diferenta dintre valoarea imobilelor si cea a creditelor acordate este de 8,4 miliarde de lei.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii