ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-08-2016, ora 14:24

Legea care pune Romania pe harta cinematografiei mondiale

Articol de Cristian Amariei
Proiectul prin care producatorii de film ar urma sa primeasca facilitati fiscale pentru peliculele turnate in Romania ar putea aduce beneficii de milioane atat imaginii tarii cat mai ales economiei.

In anul 2002, la Rasnov s-a turnat „Cold Mountain“. Pentru mai bine de jumatate de an, imprejurimile orasului au devenit adevarate platouri de filmare unde vedete precum Nicole Kidman, Jude Law sau Renee Zellweger si-au depus candidatura la premiile Oscar.

Desi doar cea din urma a primit statueta, „Cold Mountain“ s-a dovedit un mare succes. Atat pentru producatori, care s-au bucurat de incasari peste asteptari, cat si pentru imaginea Romaniei sau economia locala. Sute de localnici au fost implicati direct in filmari, in timp ce multi altii, probabil de ordinul miilor, au devenit furnizori de bunuri si servicii. Veniturile tuturor au crescut considerabil, banii primiti de tamplari, soferi sau ghizi pentru cateva zile de munca fiind la nivelul salariului mediu lunar din zona. De alfel, scria Capital in acea perioada, un procent de 20% din cele peste 80.000.000 de euro, cat a fost bugetul total al filmului, a fost cheltuit pe serviciile puse la dispozitie de romani. Pentru un oras in care industria era pe butuci, prezenta cineastilor americani a reprezentat o gura de oxigen.

Continuarea pe capital.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii