ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-12-2015, ora 10:28

Legea antifumat, contestata la CCR

Articol de Madalina Irimia
Legea care interzice fumatul in orice spatiu public inchis va fi contestata la Curtea Constitutionala, un grup de parlamentari atacand cateva dintre prevederile ei, in special definirea spatiilor publice inchise.

Legea care interzice fumatul in orice spatiu public inchis va fi atacata la CCR, conform unuia dintre autorii initiativei, deputatul Daniel Fenchiu. El afirma ca a reusit sa stranga semnaturile a 34 de senatori, cu 9 mai mult decat minimul necesar, pentru a contesta unele prevederi ale legii antifumat.

„Nu am reusit la Camera Deputatilor, unde nu am reusit sa strangem cele 50 de semnaturi necesare. Am reusit, in schimb, la Senat, unde, cu ajutorul dnei Cristiana Anghel si dlui Alfred Mihai, am obtinut sustinerea a 34 de senatori, fiind necesare minim 25... Repet: nu contestam interzicerea fumatului in spatiile publice! Contestam definitia spatiului public inchis - practic orice incinta, inclusiv locuinta - si exceptiile, care sunt o bataie de joc - anumite celule din puscarii si spatiile de fumat din aeroporturi. ..”, a scris Daniel Fenechiu pe contul sau de Facebook.

Ca urmare a contestatiei, legea antifumat nu va mai putea fi promulgata de Presedintie pana nu va fi rezolvata problema neconstitutionalitatii acesteia de catre CCR.

Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a votat martea trecuta legea referitoare la interzicerea fumatului in toate spatiile publice inchise cu 164 voturi „pentru” si 20 „impotriva”. Legea va intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial, dupa promulgarea sa de presedintele Klaus Iohannis. Potrivit noilor prevederi fumatul va fi interzis total, printre altele, in cluburi, baruri, restaurante, in taxiuri, institutii de invatamant, spitale, precum si la locurile de joaca pentru copii indiferent daca acestea sunt in aer liber sau in spatiu inchis.

Prin noua formulare, prin “spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". Practic interdictia vizeaza toate cluburile, barurile si restaurantele.

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul in spatiile de la locul de munca si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber.

Interdictia se aplica si in mijloacele de transport in comun, inclusiv taxiuri, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.

Fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii