STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
09-12-2014, ora 15:48
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Leacuri nestiute cu citrice
Articol de Madalina Irimia Bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, citricele au numeroase proprietati terapeutice. Consumate proaspete, in salate sau sub forma de suc, portocala, lamaia si grepfrutul te apara de bolile specifice iernii si nu numai.
Bogat in vitamine (C, B1, B2, B3, A si E) si acid citric, acest fruct are numeroase beneficii pentru sanatate. De la acesta se foloseste pulpa, coaja si samburii, atat pentru uz intern, cat si extern. De asemenea, lamaia este utilizata si in cosmetica, mai ales sub forma de ulei esential.
Vitamina C ne apara de agresiunea poluantilor si stresului, ajuta in tulburari de circulatie, in hemoragii gingivale. Consumul de lamaie mareste capacitatea de aparare a organismului in bolile infectioase si tine la distanta starile febrile.
Samburii sunt de ajutor daca te confrunti cu paraziti intestinali. Indicat in acest sens este maceratul la rece, care se obtine dintr-o lamaie zdrobita, cat mai bogata in samburi (maruntiti), lasata, 2 ore, in 300 ml de apa cu miere. Lamaia se stoarce foarte bine si amestescul se consuma seara, inainte de culcare. Tot ca vermifug, se recomanda consumul a 2 lingurite de samburi zbrobiti cu jumatate de lingurita de miere, pe stomacul gol in fiecare dimineata, 5-6 zile.
Cura cu lamaie este o terapie care da rezultate foarte bune in afectiunile hepato-biliare (hepatite cronice, dischinezii biliare si litiaza biliara) si contribuie la detoxificarea ficatului. Pe langa tratamentul si regimul recomandate de medic, sucul de lamaie are actiune bactericida (distruge bacteriile) si antiseptica generala.
Pentru ca activeaza globulele albe, acest suc intareste imunitatea bolnavului. Cura incepe cu o lamaie pe zi, crescand zilnic consumul cu cate una, pana se ajunge in ziua a zecea la 10 lamai (consumata sub forma de suc, limonada, in preparate culinare), apoi se iau in ordine descrescatoare, pana se ajunge la o lamaie pe zi.
Datorita efectului lor antiseptic si cicatrizant, lamaile se pot utiliza in plagi infectate, eruptii, furuncule, actionand si in calmarea intepaturilor de insecte. Se aplica prin tamponare.
Sucul de lamaie este util si in problemele tenului: inchide porii si este tonic pentru piele. in plus, daca este adaugat in apa cu care te clatesti pe par, da suplete si stralucire acestuia. Daca ai unghiile casante, maseaza-le cu felii de lamaie.
Portocala are efect laxativ
La fel ca si lamaia, portocala este bogata in vitamine (C, A, B), minerale (calciu, magneziu, fosfor si sodiu) si oligoelemente (fier, cupru, zinc, mangan). Necesarul zilnic de vitamina C este asigurat prin 100 ml suc proaspat din pulpa de fruct. Totodata, este unul dintre cele mai bune fructe pentru sezonul rece, deoarece este un excelent remineralizant, suplinind lipsa de vitamine si intarind capacitatea de aparare a organismului.
Portocalele au proprietati diuretice si laxative. in scop purgativ, fierbe coaja de la 2 portocale 30 de minute. Arunca apa si fierbe din nou in apa indulcita cu miere (200 g de coaja la 1 litru de apa). Pune coaja pe o farfurie si consum-o a doua zi dimineata.
Efectul astrigent si cel antiseptic fac ca portocalele sa fie recomandate si in stomatite si gingivite. Stoarce o lamaie bine coapta si tamponeaza zilnic zonele cu probleme, pana vezi imbunatatiri.
Afectiunile respiratorii pot fi si ele tratate cu remedii naturale cu portocale, acestea avand efect expectorant. Consumul de suc de portocale amestecat cu un varf de sare si o lingura de miere este un leac eficient in tuberculoza, astm, raceala, bronsite, faringite, febra, laringite, pneumonii.
Mai multe pe clicksanatate.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email