STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
26-05-2016, ora 12:03
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
La patru luni de la criza bebelusilor, Guvernul a ajuns la o singura concluzie
Articol de Cristian Amariei La mai bine de patru luni de la izbucnirea crizei bebelusilor si mai multe anchete efectuate la Arges, Corpul de Control al premierului a ajuns la o singura concluzie in urma verificarilor suplimentare.
„Nu s-a gasit cauza bolii”, a declarat pentru Gandul Valentin Mircea, seful Corpului de control. „Incidental” s-au gasit insa o serie de probleme in cazul unor vaccinuri, dar acestea nu au, cel putin din datele din acest moment, o legatura directa cu cazurile de sindrom hemolitic uremic. „Daca am fi avut cel mai mic element ca vaccinurile ar fi fost cauza, am fi spus-o”, a precizat Mircea. Corpul de Control a cerut insa Parchetului General sa verifice stocurile de vaccinuri la nivelul Directiilor judetene de sanatate publica, spitalelor si cabinetelor medicale individuale.
Dupa o serie de verificari suplimentare ale situatiei copiilor din Arges, Corpul de Control al premierului nu a reusit sa identifice cauza imbolnavirilor, descoperind insa mai multe nereguli in privinta unor vaccinuri. Singura legatura cu cazurile de sindrom hemolitic uremic este ca o parte dintre bebelusii ajunsi in stare grava la spital fusesera imunizati cu astfel de seruri, insa cu aproximativ sase luni inainte. Mai exact, reprezentantii Corpului de Control sustin, intr-un raport, ca au fost descoperite mai multe vaccinuri neconforme in sensul ca deprecierii din cauza depozitatii improprii, insa nu stabilesc ca acestea ar fi declansat boala de vreme ce nu s-a putut dovedi ca au fost folosite in cazul copiilor ajunsi la spital.
„Nu s-a gasit cauza bolii. Incidental au fost gasite probleme cu o serie de vaccinuri neconforme. Daca am fi avut cel mai mic element ca vaccinurile ar fi fost cauza, am fi spus-o. Din pacate, nu am gasit cauza, ci au fost constatate alte chestiuni colaterale”, a declarat, pentru Gandul, seful Corpului de Control, Valentin Mircea.
De altfel, in document se precizeaza, ca unele probe de vaccin care au fost folosite in cazul copiilor au fost confome, iar in rest Agentia Nationala a Medicamentului a solicitat mai multe mostre din lotul analizat si a aratat ca are nevoie de 2 luni pentru testele care costa 16.000 pe care nu-i are. De asemenea, de la Institutul Cantacuzino raspunsul a fost ca nu detin toti reactivii necesari unor astfel de teste. Pana la urma analizele nu au putut fi efectuate, reiese din document.
Raportul arata ca o mare mare parte dintre copiii internati in perioada 18 ianuarie-11 februarie, in spitalele din Arges si din Bucuresti, aveau antecedente de boli digestive, respiratorii, anemie si rahitism, „fapt ce denota imunitate scazuta a organismului acestor copii”.
”Din analiza documentelor a rezultat faptul ca unora dintre copiii din judetul Arges, diagnosticati cu afectiuni grave ale aparatului digestiv, li s-a administrat vaccin hexavalent/pentavalent, furnizat de ministerul Sanatatii, prin DSP Arges”, cu aproape 6 luni inaintea semnalarii primelor imbolaviri. Documentul Corpului de Control semnaleaza insa doar o serie de nereguli privind achizitia si depozitarea vaccinurilor, fara a face vreo referire la eficienta acestora sau la efecte adverse in urma administrarii. Mai mult, inspectorii nu au putut stabili daca serurilor cu nereguli au fost folosite pentru copiii in cauza.
Tot fara legatura directa cu cauza, s-a descoperit si ca Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti, Spitalul de Pediatrie din Pitesti si „Marie Curie” din Bucuresti au achizitionat intre anii 2013-2016 dezinfectanti de la Hexi Pharma.
Vaccinuri destinate pietei din Kazahstan
Corpul de control a verificat achizitia de catre Ministerul Sanatatii, pentru realizarea campaniilor de vaccinare a copiilor, a unor doze de vaccin hexavalent avand ambalaj slovac, bulgar si kazah (destinat pentru piata din Kazahstan, non-europeana). Inspectorii au constatat ca, desi Agentia Nationala a Medicamentului a comunicat Ministerului Sanatatii faptul ca vaccinul HEXAXIM, destinat pietei din Kazahstan, este un ''medicament neautorizat de punere pe piata", care detine numai o opinie stiintifica pozitiva din partea Agentiei Europene pentru Medicamente,, societatea Polisano S.R.L. a fost autorizata sa distribuie 107.300 doze x 0,5 ml din vaccinul HEXAXIM.
Potrivit documentului, o astfel de autorizare ar fi fost posibila doar in conditiile in care medicamentul este prescris de un medic, care isi justifica solicitarea si nu exista pe piata romaneasca un alt medicament care sa satisfaca nevoile speciale invocate. Toate aceste lucruri nu s-au regasit insa in actele de autorizare. Masura a fost luata insa deoarece pe piata din Romania si alte tari europene cum ar fi Polonia si Belgia existau dificultati in aprovizionarea cu vaccinul produs de Sanofi-Pasteur pentru Europa.
Cu ocazia controalelor s-au descoperit doze de vaccin care fusesera declarate de unii medici „depreciate”, in sensul ca nu fusesera depozitate corespunzator si nu mai puteau fi folosite. „E posibil insa sa nu fi fost depreciate, ci vandute la negru”, spune insa Valentin Mircea.
Pentru a lamuri toate acestea insa, Corpul de Control a cerut Parchetului General sa verifice stocurile de vaccinuri la nivelul Directiilor judetene de sanatate publica, spitalelor si cabinetelor medicale individuale, precum si calitatea vaccinurilor administrate.
Sursa: gandul.info
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email