STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
POLITIC
31-01-2016, ora 11:10
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
LISTA lui Ciolos pentru premierul Moldovei. Cele 7 CONDITII pentru prima transa din imprumutul de 150 de milioane de euro
Articol de Cristian Amariei Prim-ministrul Dacian Ciolos a publicat o scrisoare adresata noului premier moldovean Pavel Filip, in care detaliaza masurile de reforma cerute de Bucuresti Chisinaului in schimbul acordarii asistentei financiare de 150 de milioane de euro, care a fost suspendata de presedintele Klaus Iohannis in noiembrie 2015.
Dupa intalnirea avuta la Bucuresti cu noul premier moldovean Pavel Filip, in care i-a promis acordarea primei transe de 60 de milioane de euro de asistenta financiara in schimbul unor masuri urgente de reforma, Dacian Ciolos a publicat sambata lista cu aceste solicitari.
Printre ele se numara numirea unui Guvernator al Bancii Nationale, care sa asigure un audit al bancilor moldovene, stabilirea cu FMI a unei foi de parcurs catre un acord de imprumut, un pachet legislativ pentru imbunatatirea mediului de afaceri, schimbarea legislatiei anticoruptie. Abia dupa ce aceste masuri vor fi implementate, Guvernul Romaniei va debloca prima transa de 60 de milioane de euro din cele 150.
Conditiile puse de Dacian Ciolos, prezentate de Guvern, sunt:
- „Prioritizarea clara a implementarii Agendei de Asociere Uniunea Europeana-Republica Moldova”. Guvernul Romaniei saluta adoptarea, pe 27 ianuarie, a Planului National de Armonizare a Legislatiei pentru evidenta transpunerii actelor UE in legislatia nationala.
- „Un proces transparent si credibil care sa duca la numirea neintarziata a Guvernatorului Bancii Nationale, cu respectarea criteriilor de profesionalism si integritate si care sa contribuie la recredibilizarea BNM, ca institutie independenta si responsabila, capabila sa asigure politici bancare prudente. O atentie deosebita trebuie acordata procesului de audit al bancilor importante din Republica Moldova”.
- „Stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cat mai repede posibil. Foaia de parcurs ar trebui sa includa masurile cerute de FMI ca pre-conditii si un calendar de negocieri menit sa conduca la convenirea la nivel tehnic a termenilor (staff level agreement) unui aranjament financiar cu Fondul”.
- „Initierea unui pachet legislativ pentru imbunatatirea mediului de afaceri, in baza unui proces de consultare transparenta a societatii civile si a reprezentantilor mediului de afaceri”.
- „Lansarea unei analize sistemice a vulnerabilitatilor din sistemul bancar si fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Bancii Nationale, asigurarea transparentei actionariatului si tranzactiilor din sistemul bancar, contracararea spalarii banilor si a transferurilor prin circuite nereglementate”.
- „Prezentarea unui plan de actualizare si aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justitiei si a Strategiei Nationale Anticoruptie, inclusiv o evaluare a performantei Procuraturii si Centrului National Anticoruptie. Aducerea la zi a cadrului legal anticoruptie, in vederea consolidarii si integrarii lui. Adoptarea si implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii, respectiv sistemul de integritate (reforma Comisiei Nationale de Integritate, controlul averilor, notiunea de conflicte de interese si o institutie puternica de implementare) ar ilustra vointa politica de reforma asteptata de cetatenii Republicii Moldova si de partenerii internationali”.
- „Consultarea si conlucrarea stransa cu reprezentantii societatii civile din Republica Moldova, mai ales pe aspectele mentionate mai sus”.
„Aceste recomandari de masuri, exprimate si in cursul discutiilor avute la Bucuresti, la 26 ianuarie 2016, vor asigura, in opinia noastra, premisele necesare pentru consolidarea stabilitatii Republicii Moldova si pentru transferarea sprijinului financiar al Romaniei. Vor asigura, de asemenea, premisele relansarii parteneriatelor Republicii Moldova cu alti parteneri internationali si financiari”, arata Dacian Ciolos in scrisoarea adresata lui Pavel Filip.
Pana la acel moment, in spiritul abordarii graduale discutate, la nivelul Guvernului Romaniei vor fi luate masurile necesare pentru conturarea unui ajutor de urgenta (umanitar) pentru Republica Moldova, respectiv pentru intensificarea cooperarii sectoriale si relansarea unor proiecte strategice.
„Tin sa va asigur, inca o data, ca Romania este si va continua sa fie alaturi de Republica Moldova. intelegem seriozitatea situatiei economice si implicatiile asupra stabilitatii Republicii Moldova si bunastarii cetatenilor sai. In egala masura, suntem convinsi ca rezolvarea problemelor actualitatii nu poate sa se produca fara un dialog constructiv intre fortele politice si o relansare solida, sustenabila si credibila a reformelor asumate de Republica Moldova in parcursul sau european”, mai arata Ciolos.
„Aceste reforme reprezinta nu doar implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, ci sunt cel mai bun garant al stabilitatii si prosperitatii pentru cetatenii Republicii Moldova. Mai mult, stabilitatea statului si promovarea sustinuta a reformelor, mai ales a celor legate nemijlocit de consolidarea statului de drept, sunt procese in stransa dependenta, care se intaresc si sustin reciproc, raspunzand, in acelasi timp, si dorintelor cetatenilor”, mai scrie Ciolos.
In noiembrie 2015, presedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului sa reexamineze legea prin care se acorda o asistenta financiara rambursabila Republicii Moldova, de pana la 150 de milioane de euro. Presedintele invoca in motivare faptul ca momentul nu mai este oportun, dat fiind contextul politic actual de la Chisinau si faptul ca „nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor” pentru implementarea Acordului de asociere dintre Moldova si UE. La Chisinau, guvernul pro-european condus de Valeriu Strelet a picat prin motiune de cenzura depusa de comunisti si socialisti, in contextul unui imens scandal de coruptie privind furtul a aproape 1 miliard de dolari din sistemul bancar moldovean, in care a fost pus sub acuzare si fostul premier Vlad Filat.
Sursa: gandul.info
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email