STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
10-06-2016, ora 09:03
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Kovesi, despre dezincriminarea abuzului in serviciu: „Avem nevoie sa fim lasati sa lucram”
Articol de Madalina Irimia Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, joi seara, ca asteapta decizia CCR de marti, care ar putea schimba multe in activitatea institutiei pe care o conduce.
Marti, la CCR se decide daca e dezincriminat abuzul in serviciu, dupa ce, in mai, CCR nu a reusit sa ajunga la o concluzie, dupa opt ore de dezbateri.
Daca acest lucru se va intampla, nu doar ca activitatea DNA va avea de suferit, "functionarii publici si demnitarii vor fi lipsiti de orice responsabilitate. Nimeni nu va putea sa-i traga la raspundere. Vom continua sa avem coruptie mascata prin birocratie", a declarat Laura Codruta Kovesi la Digi 24.
Daca in prezent sunt la DNA 7.200 de dosare, peste 3.000 dintre ele au ca obiect abuzul in serviciu, a explicat procurorul sef al DNA. 42% din activitatea DNA se bazeaza pe investigarea unor fapte de abuz in serviciu. Prin urmare, a spus Kovesi, "procurorii vor fi nevoiti sa inchida aceste dosare". Cat despre prejudiciu, acesta nu va mai putea fi recuperat.
Miza enorma
"Prejudiciul se ridica la 620 de milioane de euro numai din dosarele instrumentate anul trecut. Daca aceasta infractiune este dezincriminata, statul isi poate lua adio de la acesti bani, functionarii publici pot face orice vor, iar cei care vor pierde sunt cetatenii", a spus procurorul sef al DNA.
Potrivit lui Kovesi, abuzul in serviciu nu trebuie nici dezincriminat, nici redefinit. "Acum, dupa 10 ani, s-au trezit niste functionari sa spuna ca legea nu e previzibila. Motivarile sunt derizorii", e de parere aceasta.
Kovesi a explicat ca, de obicei, abuzul in serviciu acopera o mita: "Si functionarii s-au specializat. Au ajuns la concluzia ca nu e bine sa te intalnesti direct, sa faci o incredintare directa, asa ca au venit cu contracte care mascheaza mita".
"Am vrea ca statul sa vrea sa investigam coruptia la nivel inalt", a mai spus Kovesi.
"E important sa ne gandim daca societatea romaneasca e pregatita pentru asa ceva (dezincriminarea abuzului in serviciu - n. red.). Daca statul vrea sa investigam furturi si distrugeri, asta vom face", a mai spus aceasta, precizand insa ca DNA este intre primele cinci institutii anticoruptie in Europa, ceea ce face sa fim "pe drumul cel bun, si ca tara si ca institutie care are ca tinta lupta cu coruptia la nivel inalt".
"Dar avem nevoie sa fim lasati sa lucram. Nu DNA, procurorii - vor fi afectati, ci cetatenii", a mai afirmat Kovesi, care a explicat ca deja foarte multe instante au decis sa amane pronuntarea unor solutii tocmai pentru a vedea ce se intampla marti.
Numai in ceea ce priveste primarii, peste 100 au fost trimisi in judecata anul trecut pentru abuz in serviciu, a mai spus Kovesi.
Kovesi a explicat ce inseamna dezincriminarea abuzului in serviciu pe un caz concret, dupa cum s-a exprimat ea: "Sa luam un caz concret. O persoana condamnata pentru abuz in serviciu, care are o condamnare cu executare, va fi eliberata din inchisoare. Prejudiciul, daca nu a fost recuperat, nu va mai fi recuperat de aici inainte".
Coruptia in Sanatate
Decizia de marti este importanta inclusiv in contextul coruptiei din Sanatate, a explicat Kovesi. "Este un fenomen cu care ne confruntam tot mai mult in ultima perioada de timp. Sunt peste 70 de persoane trimise in judecata in ultimii doi ani pentru nereguli la achizitii in acest domeniu. (...) Cel mai des intalnite fapte sunt cele de abuz in serviciu. Vorbim despre acel tip de contracte prin care, daca vreti, se ascunde mita", a adaugat procurorul sef al DNA.
"Pentru DNA, combaterea coruptiei in Sanatate a fost o prioritate in ultimii ani. (...) Noi am sesizat in ultimii ani ca in Sanatate sunt aceleasi tipologii de conducere a faptelor (de coruptie - n. red.) ", a mai spus Kovesi.
Si mita care se da in Sanatate e "un pic mai mare decat cea care se da in alte domenii. Si de 20% din valoarea contractului", a explica procurorul sef al DNA.
Intrebata daca exista un dosar Hexi Pharma la DNA, aceasta a replicat: "Nu pot sa spun ca avem un dosar Hexi Pharma, noi avem dosare pe fapte de coruptie".
"Noi ne-am sesizat din oficiu atunci cand am avut primele indicii ca s-au produs fapte care intra sub incidenta DNA, insa de cele mai multe ori nu putem sa spunem public ca anchetam ceva. Chiar daca nu putem spune, nu inseamna ca nu facem", a explicat Kovesi.
Intrebata daca in ultimul an a crescut fenomenul coruptiei in Romania, Kovesi a explicat: "Nu a crescut fenomenul coruptiei, ci eficienta institutiilor, in special a DNA-ului".
"Noi suntem DNA si rezistam la toate incercarile. Dar avem nevoie sa ne lasati sa ne facem treaba", a conchis ea, afirmand ca asteapta decizia de marti fara prea multe emotii.
Sursa: ziare.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email