A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736142507.0132.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Kovesi despre OUG privind interceptarile:„ Asigura continuitate in lupta cu coruptia; ofera si garantii suplimentare”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-03-2016, ora 13:23

Kovesi despre OUG privind interceptarile:„ Asigura continuitate in lupta cu coruptia; ofera si garantii suplimentare”

Articol de Cristian Amariei
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind interceptarile asigura o continuitate in lupta cu coruptia si respecta exigentele impuse de Curtea Constitutionala.

"Le asigura si ofera si garantii suplimentare. De fapt, aceasta Ordonanta, in primul rand, asigura o continuitate cel putin in lupta cu coruptia pentru a putea sa ducem la bun sfarsit dosarele incepute, in al doilea rand respecta exigentele impuse de CCR, stabileste cine si ce poate sa faca (...), instituie un control suplimentar asa cum a cerut CCR. Acest control al modului in care vor fi puse in aplicarea mandatele de supraveghere tehnica se va realiza de judecatori de la inalta Curte de Casatie si Justitie", a spus Kovesi la RRA, intrebata daca OUG privind interceptarile asigura exigentele statului de drept in Romania.

Ea a adaugat ca judecatorii de la Instanta Suprema aproba si autorizeaza mandatele de siguranta nationala, precum si interceptarile pe care procurorii anticoruptie le solicita in activitatea lor.

"Sunt judecatori impartiali, independenti. Sunt, putem spune, judecatorii cei mai buni din tara pentru ca sunt la ICCJ si acestia, potrivit Ordonantei, semestrial sau ori de cate ori este necesar vor controla modul in care se pune in aplicare aceasta masura a supravegherii tehnice. Deci, practic va exista un dublu control, atat in ceea ce priveste emiterea autorizatiilor de interceptare, pentru ca in Romania pentru a putea intercepta o persoana in primul rand trebuie sa ai un dosar penal, in al doilea rand, trebuie sa ai anumite indicii ca se comite o fapta penala sau se pregateste comiterea unei fapte penale, in al treilea rand trebuie sa fie una din faptele prevazute de lege", a afirmat procurorul sef.

Kovesi a precizat ca nu pentru orice infractiune se pot solicita interceptari, ci doar pentru cele grave, care sunt definite de Codul penal, precum coruptie, trafic de droguri, trafic de persoane, terorism, spionaj, tradare, omor si lipsire de libertate.

"Abia dupa ce sunt indeplinite aceste conditii, un procuror poate solicita unui judecator emiterea unei astfel de autorizatii. Cu aceasta ocazie, judecatorul verifica si face un control extrem de riguros si ferm al propunerii procurorilor din punctul de vedere al legalitatii si al oportunitatii masurii. Sunt situatii in care judecatorii nu aproba astfel de masuri", a explicat sefa DNA.

Ea a subliniat ca in Codul de procedura penala sunt prevazute clar cazurile in care o persoana poate fi interceptata, mentionand ca cei care nu comit fapte penale grave "pot sa se simta foarte liberi pentru ca niciodata nu vor putea fi interceptati".

"Este total ilegal sa asculti o persoana daca nu ai indicii ca a comis o fapta de natura penala sau daca nu sunt intrunite conditiile prevazute de lege", a aratat sefa DNA.

Kovesi a explicat ca in cazul in care o persoana face o interceptare in afara cadrului legal, acest fapt reprezinta o infractiune. "Aceasta dezbatere la nivel national ca toata lumea este ascultata este un mit care este spulberat prin datele statistice. Sunt foarte putine cazurile in care se procedeaza la interceptarea comunicatiilor. in dosarele DNA, mai mult de jumatate din dosarele noastre nu contin astfel de interceptari", a punctat Kovesi.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii