ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-02-2016, ora 13:03

Kovesi: „Pentru a avea rezultate nu trebuie sa peticim justitia; am avut alaturi cetatenii care au strigat "coruptia ucide"”

Articol de Cristian Amariei
Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi ca pentru a avea rezultate nu trebuie peticita justitia, ci sa i se ofere instrumentele de care are nevoie, subliniind ca, in activitatea lor, procurorii au avut alaturi cetatenii care au strigat in strada "coruptia ucide".

"Prevederile neconstitutionale au creat in unele situatii un vid legislativ de natura sa genereze incertitudine juridica si practica neunitara. Este necesara o interventie legislativa, dar aceasta nu trebuie sa afecteze competentele sau instrumentele investigative. Ne dorim sa fim consultati in mod real cu privire la modificarile legislative care ne privesc activitatea. A fost vitala pentru noi interventia cetatenilor si a societatii civile atunci cand s-a incercat limitarea intempestiva a competentelor investigative. Pentru a avea rezultate nu trebuie sa peticim justitia, ci trebuie sa-i oferim instrumentele de care are nevoie", a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2015.

Ea a sustinut ca rezultatele obtinute se reflecta si in schimbarea modului in care publicul se raporteaza la DNA.

"Numarul tot mai mare de persoane care sesizeaza fapte grave este o dovada in acest sens. Peste 86% din dosarele inregistrate anul trecut sunt bazate pe sesizari venite de la persoane fizice ori juridice si institutii publice. Ne motiveaza faptul ca increderea publica in DNA a ajuns la cel mai ridicat nivel de la infiintarea institutiei. DNA se bucura de o incredere de peste 61%, cel mai mare nivel de incredere pentru o institutie din sistemul judiciar", a explicat Kovesi.

Potrivit acesteia, dincolo de continuarea instrumentarii dosarelor de coruptie la nivel inalt, prioritatile vor viza si coruptia in administratia publica locala, in sistemul de judiciar, in institutiile de control si executare a pedepselor, in achizitii publice, in special in domeniul sanatatii si infrastructura, frauda cu fonduri europene, precum si recuperarea prejudiciilor si confiscarea extinsa.

Kovesi a precizat ca activitatea DNA trebuie sa continue sa fie definita prin profesionalism, consecventa, operativitate, eficienta, responsabilitate si transparenta, iar rezultatele pozitive nu ar fi fost posibile fara contributia profesionala a procurorilor, politistilor, specialistilor, a intregului personal.

"Am trecut impreuna un an greu. A fost un an in care, datorita anchetelor noastre, am fost atacati in mod constant. S-a incercat si se incearca modificarea procedurilor si a posibilitatilor de investigare. Munca noastra i-a nelinistit pe multi din cei ce se credeau de neatins. Munca noastra i-a deranjat pe cei care credeau ca functia este o garantie a intangibilitatii. Dar, noi am continuat cu corectitudine si profesionist. si acesta a fost cel mai bun raspuns", a mentionat ea.

Sefa DNA a punctat ca procurorii au avut cel mai "important" aliat: cetatenii Romaniei.

"Fara ei, munca noastra nu ar fi fost posibila. Sunt mii si mii de oameni alaturi de noi si de munca noastra. Sunt acei oameni cinstiti care vor o societate cladita pe corectitudine si respect. Sunt acei oameni onesti care in urma cu doar cateva luni au strigat in strada coruptia ucide. (...) Iar noi trebuie sa continuam sa investigam faptele de coruptie. Sa ne dedicam activitatea pentru curatarea tarii. (...) Pentru asta, insa, toti cei care suntem aici, in aceasta sala, va trebui sa dorim acelasi lucru", a completat Kovesi.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii