ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-09-2015, ora 11:35

Klaus Iohannis in SUA: „Votul prin corespondenta in 2016, o dovada de maturizare a clasei politice”

Articol de Madalina Irimia
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, la intalnirea cu comunitatea de romani din SUA, ca asigurarea votului prin corespondenta la alegerile din 2016 va fi o dovada de maturizare a clasei politice romanesti.

Sefului statului a subliniat si ca votul prin corespondenta este un proiect la care tine in mod special, nu din ratiuni politice, ci ca exemplu al unei relatii corecte intre stat si cetatean in garantarea unui drept fundamental, a dreptului la vot.

"Asigurarea cadrului legal si a conditiilor necesare pentru ca in 2016 romanii din strainatate sa poata vota, pentru prima data, prin corespondenta va fi o dovada de maturizare a clasei politice romanesti", a spus Iohannis, la intalnirea cu comunitatea de romani din New York, organizata la Consulatul Romaniei.

El a subliniat si ca procesul de recunoastere a diplomelor si de echivalare a studiilor nu ar trebui sa mai intarzie.

"Atunci cand vine vorba de ceea ce pot sau trebuie sa faca autoritatile din tara pentru romanii din afara, facilitarea procesului de recunoastere a diplomelor obtinute in strainatate si de echivalare a studiilor nu ar trebui sa mai intarzie. intr-o societate care apreciaza si respecta valoarea si performanta, acesta nu are voie sa fie un impediment in calea intoarcerii in tara a celor care au studiat in afara granitelor", a spus seful statului.

El a precizat ca in perioada urmatoare, dar si pe termen lung va avea in atentie statul de drept, educatia si o legislatie mai simpla, subliniind ca isi doreste ca Romania sa devina un exemplu de democratie si de functionare corecta a institutiilor publice.

"Statul de drept, educatia si o legislatie mai simpla, coerenta si predictibila sunt trei directii majore asupra carora imi voi indrepta toata atentia in perioada urmatoare, dar si pe termen lung. Insist asupra lor din convingerea ca ele ii privesc si afecteaza in egala masura, chiar daca din perspective diferite, si pe romanii din tara, si pe cei din strainatate. (...) imi doresc ca Romania sa devina un exemplu de democratie si de functionare corecta a institutiilor publice, de care sa fiti mandri. Cu cat vom intari mai mult institutiile si mecanismele democratice, cu atat va creste prestigiul Romaniei in lume. Iar voi puteti sa fiti o parte insemnata a acestei transformari", a afirmat Iohannis.

El a facut apel la romanii din SUA sa participe la consultarile pe tema educatiei in Romania, o tema pe care a lansat-o recent.

Seful statului a aratat ca una dintre ingrijorarile celor care doresc sa investeasca in Romania este lipsa de predictibilitate a legislatiei, care creeaza neincredere si incertitudine.

"O economie competitiva, care nu sta nici sub presiunea coruptiei, nici a schimbarii repetate a regulilor jocului, va deveni una mai atractiva si mai deschisa. (...) Schimbarea acestei stari de fapt este unul din obiectivele mele pe termen lung", a aratat presedintele Iohannis.

El a mai spus ca statul roman trebuie sa le ofere romanilor din strainatate sprijin diplomatic, asistenta, servicii consulare de calitate.

Seful statului a afirmat ca transformarile profunde intr-o societate sau intr-un sistem nu sunt usoare, sustinand ca dorinta si nevoia de schimbare vor avea de infruntat rezistenta, inertia, obisnuinta cu vechile practici sau scepticismul.

La receptia de la Consulatul Romaniei in SUA au participat aproximativ 100 de romani, dar si noul ambasador la Washington, George Maior.

Sursa: rtv.net
     
Tag-uri: klaus iohannis, sua, vot
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (3)  
MikeKab,  15.09.2017 12:31

freesexchat.us.com

   
MikeKab,  13.09.2017 16:20

buy cheap essays online

   
CharlesLof,  13.06.2017 12:25

wh0cd566276 Abilify Tablets

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii