ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
06-06-2015, ora 10:05

Klaus Iohannis: „Victor Ponta mi-a spus ca se va gandi la solicitarea privind demisia”

Articol de Cristian Amariei
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri ca, in discutia de la Palatul Cotroceni cu Victor Ponta, premierul i-a spus ca se va gandi la demisie.

Presedintele Klaus Iohannis a explicat ca i-a solicitat, personal si public, demisia lui Victor Ponta deoarece nu vede o alta posibilitate de a se iesi repede din situatia creata. "Evident, prezumtia de nevinovatie functioneaza pentru orice persoana, dar in politica lucrurile nu sunt atat de ismple. si un politician cu o functie foarte inalta in stat, acuzat de fapte penale, oriunde in lume isi da demisia pentru a nu periclita in niciun fel imaginea tarii pe care o reprezinta", a declarat Klaus Iohannis.

"Mi-a spus ca se va gandi, se va sfatui, probabil cu colegi din partid, si va lua, in consecinta, o decizie. Eu cred si sper ca decizia sa fie demisia", a declarat Klaus Iohannis, la TVR.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca a fost numit in functie de Parlament si doar acesta il poate demite.

"Am avut cu presedintele Iohannis o discutie institutionala extrem de corecta si civilizata! Respect pozitia sa publica, dar am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita! Cred ca respectarea principiilor constitutionale este esentiala pentru societatea noastra si in niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului si a cetatenilor acestei tari! Asta ar insemna dictatura si cred ca la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toti", a scris Ponta, pe Facebook.

Seful statului a sustinut, referindu-se la anuntul lui Ponta ca nu va demisiona, ca declaratiile sale trebuie luate ''cu o anumita rezerva''.

"Aceste declaratii la cald, sau la fierbinte putem sa spunem in aceasta situatie, trebuie luate cu anumita rezerva. Eu sunt convins ca este nevoie de o zi sau doua in care lucrurile se decanteaza, se clarifica si, sper, in cursul saptamanii viitoare, sa avem un deznodamant al acestei etape din criza politica. (...) Indiferent cum privim lucrurile, nu putem sa facem abstractie de ce s-a intamplat astazi la DNA. Este un lucru care are si va avea urmari profunde in politica romaneasca", a argumentat presedintele, adaugand ca tema demisiei premierului va fi luata in discutie si luni la consultarile cu partidele pe teme de securitate nationala.

"Intotdeauna se gasesc solutii politice si cred ca le gasim. Demisia e solutia optimala. in varianta cealalta, putem discuta, cand va fi cazul, despre suspendare", a subliniat Klaus Iohannis.

Seful statului vede ca pe o coincidenta faptul ca Victor Ponta a fost pus sub invinuire fix in ziua in care PNL a depus la Parlament o motiune de cenzura contra guvernului pe care acesta il conduce: "E o coincidenta ca exact in ziua in care PNL depune motiune, DNA solicita in Parlament procedura de urmarire penala impotriva primului ministru. Eu tind sa cred ca cele intamplate vor influenta modul in care se va vota. Indiferent cum privim lucrurile, nu putem face abstractie de ce s-a intamplat azi la DNA. E un lucru care are si va avea urmari profunde in politica romaneasca. Consider ca parlamentarii sunt politicieni destul de bine orientati, care-si dau seama cand e important sa reactioneze politic corect. Eu astept o decizie pragmatica si corelata cu situatia politica".

Victor Ponta este urmarit penal de DNA pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. Premierul a fost chemat vineri dimineata la sediul DNA pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile. La iesirea de la DNA, Victor Ponta a declarat ca a fost chemat pentru a fi informat ca are calitatea de suspect in dosarul senatorului PSD Dan Sova.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii