A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675377.9414.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Klaus Iohannis: Verdictele de PLAGIAT sunt doar varful icebergului atunci cand vorbim integritatea academica
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-08-2016, ora 09:55

Klaus Iohannis: Verdictele de PLAGIAT sunt doar varful icebergului atunci cand vorbim integritatea academica

Articol de Cristian Amariei
Presedintele Klaus Iohannis a participat, marti, la Galati, la deschiderea Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania. Seful statului a declarat ca este nemultumit de faptul ca universitatile sunt incapabile sa atraga studenti si sa stopeze fenomenul plagiatului. Iohannis a salutat faptul ca, pentru prima oara, se va face o evaluare a scolilor doctorale.

Presedintele Klaus Iohannis declarat, marti, intr-un discurs sustinut la Universitatea Dunarea de Jos din Galati ca nu doar subfinantarea invatamantului este o problema, ci si calitatea procesului educational.

Exista, din pacate, programe de licenta si masterat in cadrul carora profesorii inca dicteaza dupa capitole din carti, in loc sa stimuleze creativitatea studentilor si spiritul critic. Nu pierdem potential doar prin abandon scolar sau nepromovarea evaluarii nationale sau a Bacalaureatului, ci si prin lipsa accesului la programe de invatamant superior de calitate, care sa dea studentilor capacitatea de a-si genera propria formare pe tot parcursul vietii.

Numarul studentilor din Romania continua sa scada, din motive care tin de demografie, dar si de capacitatea universitatilor de a atrage potentiali studenti valorosi din medii socio-economice defavorizate sau din afara tarii, prin strategii de internationalizare a invatamantului superior. Este nevoie ca universitatile sa isi defineasca mai bine misiunea si contextul economico-social caruia ii raspund. De aceea, cred ca realizarea unei clasificari a universitatilor care sa oglindeasca diversitatea fireasca a misiunilor asumate ar trebui sa stea la baza oricarei reforme viitoare", a declarat Klaus Iohannis la Forumul Organizatiilor Studentesti din Romania.

Presedintele a vorbit in discursul sau si despre integritatea academica si a spus ca verdictele de plagiat in cazul anumitor doctorate reprezinta "doar varful icebergului".

"Verdictele de plagiat sunt doar varful icebergului atunci cand vorbim despre etica si integritatea academica. Lucrarile de licenta, tezele de masterat, dar si lucrarile din timpul anilor de studiu ar trebui, la randul lor, sa respecte o serie de norme clare, aplicate in mod consecvent in practica din mediul universitar. Astfel, am putea preveni «cultura plagiatului» inca din primii ani. Va asigur de intregul meu sprijin in a readuce corectitudinea si valoarea in mediul academic, sub toate aspectele sale. Ma bucur ca va fi realizata pentru prima oara o evaluare a scolilor doctorale, desi recunosc ca nu inteleg exact de ce a trebuit sa asteptam cinci ani de la promulgarea Legii educatiei pentru a demara acest proces.

Am speranta ca Ministerul Educatiei va reusi sa gaseasca cele mai bune instrumente pentru a asigura corectitudinea si calitatea acestui proces. Este in interesul nostru, al tuturor, ca sistemul de invatamant superior romanesc sa fie deasupra oricaror indoieli privind calitatea si integritatea sa", a mai spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a anuntat si evaluarea in premiera a scolilor doctorale, acuzand totusi intarzierea cu care este realizata. "Ma bucur ca va fi realizata pentru prima oara o evaluare a scolilor doctorale, desi recunosc ca nu inteleg exact de ce a trebuit sa asteptam cinci ani de la promulgarea Legii educatiei pentru a demara acest proces", a adaugat seful statului.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii