A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664049.4516.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Klaus Iohannis: „Imi doresc un Parlament puternic, mai mic si mai eficient”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
10-02-2015, ora 12:04

Klaus Iohannis: „Imi doresc un Parlament puternic, mai mic si mai eficient”

Articol de Madalina Irimia
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, in cadrul primului discurs sustinut, in fata plenului reunit al Parlamentului, ca isi doreste un Parlament puternic, subliniind ca "pentru o transformare profunda de sistem" va trebui renuntam la populism si la electoralism.

Seful statului a afirmat ca isi asuma "o relatie de colaborare institutionala corecta si de parteneriat cu Parlamentul", care "raspunde nevoii de a restabili increderea in aceasta institutie fundamentala a democratiei". in viziunea lui Klaus Iohannis, "progresul unei natiuni nu se poate naste dintr-un conflict permanent intre cei chemati sa o reprezinte, ci din efortul lor comun".

"Ca presedinte al Romaniei, imi asum o relatie de colaborare institutionala corecta si de parteneriat cu Parlamentul. Un asemenea parteneriat raspunde spiritului Constitutiei si asteptarilor cetatenilor, dar, in acelasi timp, are si insemnate ratiuni practice. Puterile statului, desi separate, sunt, de fapt, chemate sa lucreze impreuna in serviciul cetatenilor. Progresul unei natiuni nu se poate naste dintr-un conflict permanent intre cei chemati sa o reprezinte, ci din efortul lor comun. Momentul de astazi nu va ramane unul singular in decursul mandatului meu. in spiritul acestui parteneriat, imi propun sa vin in fata dumneavoastra la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare, pentru a vorbi despre prioritati, despre temele care ii preocupa pe romani si despre solutiile posibile. Nu intamplator, mesajul transmis, astazi, de la tribuna Parlamenutului vine dupa o serie de consultari cu partidele politice si cu presedintii celor doua Camere si cu reprezentanti ai societatii civile. Acesta este modul in care inteleg sa dau continut rolului de mediator si integrator al presedintelui. O spun direct: imi doresc un Parlament puternic, pentru ca un Parlament slab inseamna o veriga slaba in constructia democratica, pentru ca un Parlament lipsit de credibilitate nu face decat sa indeparteze cetatenii de politica si sa lase loc indoielii, resemnarii sau cinismului. Parteneriatul presedintelui cu Parlamentul raspunde nevoii de a restabili increderea in aceasta institutie fundamentala a democratiei, dar este important ca si actiunile dumneavoastra, deopotriva, sa fie in acelasi sens".

Va trebui sa renuntam la populism si la electoralism

"Doamnelor si domnilor, am constatat cu bucurie ca exista deschidere fata de reformarea institutiilor politice pe care o reclama o noua etapa a consolidarii democratice si pe care cetatenii Romaniei o doresc, dar pentru o transformare profunda de sistem, va trebui sa renuntam la cateva practici: in primul rand sa renuntam la populism si la electoralism. Ce inteleg prin populism: sa propui masuri care afecteaza arhitectura statului fara argumente, doar pentru a atrage voturi. Ce inteleg prin electoralism: sa gandesti masuri si sisteme de vot de natura sa maximizeze castigul electoral al unui partid sau al altuia. in acest fel, nu se poate construi un stat. Trebuie sa avem taria sa recunoastem ca, din cauza populismului si electoralismului, suntem astazi aici. Nu in sens de vina, ci de responsabilizare, acum cand avem sansa de a indrepta lucrurile".

Ca presedinte al Romaniei nu voi uza niciodata de instrumentul referendumului pe teme populiste, doar pentru a aduna voturi

"In unele cazuri, desi se stia ca nu sunt eficiente, au fost create reguli car raspundeau unor interese electorale de conjuntura. in alte situatii, temerile publicului au fost deliberat alimentate pentru a distruge, iar conflictul politic a umbrit orice dezbatere.Totul a fost subsumat unui razboi politic, lipsit de sens pe termen lung, consumator de energii si distrugator de speranta. Ca presedinte al Romaniei pot sa afirm, in acest context, ca nu voi uza niciodata de instrumentul referendumului pe teme populiste, doar pentru a aduna voturi. in ceea ce priveste proiectele, care imbraca reforma institutiilor publice, vreau sa va supun atentiei cateva chestiuni: noi intreaga clasa politica trebuie sa reflectam la rece daca alegerea intr-un singur tur de scrutin a primarilor sau a presedintilor de consilii judetene a fost o decizie oportuna sau nu. Sa reflectam cu sinceritatea asupra consecintelor votului pe lista sau votului uninominal. Cum facem ca cetatenii sa fie mai bine reprezentati? Chiar si tema reducerii numarului de parlamentari trebuie scos din sfera populismului. Suntem cu totii de acord ca actualul sistem a generat un for legislativ supradimensionat si ne dorim un Parlament ceva mai mic. Dorim un Parlament mai eficient si mai reprezentativ. Soliditatea democratiei depinde de Parlament, de capacitatea lui de a-si castiga rolul si increderea publicului".

"Sunteti chemat sa dati un raspuns adecvat si romanilor din diaspora si in acest caz am constatat ca exista vointa politica din toate partile. A gandi votul romanilor din diaspora in termenii avantajului sau dezavantajului electoral de tipul: cine, cate voturi poate lua, asa cum s-a mai intamplat in trecut, este o capcana, pe care cred ca avem intelepciunea sa o evitam. Nu este rolul presesedintelui sa spuna care dintre solutiile tehnice este mai buna. Peste asta, exista specialisti, iar, pentru decizie exista vot. Este datoria mea sa ma asigur ca dreptul fundamental la vot al tutoror romanilor este respectat, indiferent unde traiesc ei".

Integral pe realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii