ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-08-2016, ora 09:26

Jumatate dintre parintii romani trateaza durerea si febra copiilor cu medicamente nepotrivite varstei lor (STUDIU)

Articol de Cristian Amariei
Jumatate dintre parintii romani trateaza durerea si febra copiilor cu varsta intre 7 si 12 ani cu medicamente nepotrivite varstei lor, arata un studiu un studiu Ivox, realizat la solicitarea Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Pentru 22% dintre parinti, cea mai mare temere vizavi de copiii lor este aparitia uneiboli care le-ar putea pune in pericol starea de sanatate, urmata de temeri legate de siguranta copilului si stabilitatea financiara.

Infectiile respiratorii reprezinta cele mai frecvente afectiuni ale copiilor intre 7 si 12 ani. Majoritatea (88%) racesc in fiecare an, iar mai mult de o treime (38%) dintre ei racesc chiar si de trei ori pe an.

Tratamentul in caz de raceala si gripa si/sau dureri ii pune in dificultate pe jumatate dintre parintii cu copii peste 7 ani, pe motiv ca nu exista optiuni in materie de analgezice si antipiretice special concepute pentru aceasta categorie de varsta. Astfel, 2 din 10 parinti sunt nevoiti sa le administreze copiilor tratamente pentru o categorie de varsta mai mica.

Si toleranta copiilor la administrarea de medicamente reprezinta o provocare pentru parinti. 30% dintre copiii peste 7 ani accepta mai usor tratamentul daca are gust placut, iar 15% apreciaza usurinta la inghitire.

Potrivit studiului care a avut drept scop investigarea principalelor dificultati cu care se confrunta parintii in timpul episoadelor de boala ale copiilor, cele mai frecvente probleme de sanatate in randul copiilor (7-12 ani) sunt raceala si gripa. Principalele temeri ale parintilor, atunci cand copilul se confrunta cu infectii respiratorii, sunt episoadele de febra (52%) si riscul de complicatii, precum pneumonia (44%).

Febra, desi un raspuns natural al organismului la o infectie, din cauza starii generale proaste, a lipsei apetentei asociate, determina ingrijorarea majora a parintilor si trebuie combatuta eficient cu un medicament administrat in doza corecta.

7 din 10 parinti merg cu copilul la control la medicul de familie sau la medicul pediatru, in cazul in care acesta trece printr-un un episod de boala. Aproape o cincime dintre parinti (17%) le administreaza copiilor medicamente deja „testate”, care au functionat si in alte episoade de boala si doar un parinte din zece incearca, pe cat posibil, sa isi lase copilul sa depaseasca episodul de boala, fara medicamente, preferand sa ii administreze tratament, doar daca boala pare sa se inrautateasca, mai arata studiul citat.

Risc de dozare inadecvata varstei, in cazul copiilor mai mari

Atunci cand vine vorba de tratament, o proportie majoritara de parinti (94%) aleg medicamente doar la recomandarea medicului sau farmacistului, iar pentru 10% dintre acestia, conteaza ca medicamentele respective sa fie si o marca de incredere. Cea mai mare dificultate este insa alegerea unor analgezice si antipiretice destinate copiilor mai mari, tintite pe nevoile si greutatea acestora. Aproximativ jumatate (45%) dintre parinti sustin ca nu exista o varietate larga de medicamente analgezice si antipiretice special destinate copiilor mari, peste 7 ani. Astfel, 20% dintre acestia se vad nevoiti sa le administreze copiilor analgezice si antipiretice pentru o categorie mai mica de varsta. Dozarea corecta a medicamentului este insa extrem de importanta, sustin medicii.

Medicamentele greu de inghitit principala problema a copiilor mai mari

Pe langa faptul ca doza nu este, de cele mai multe ori, potrivita categoriei de varsta, si toleranta copiilor la administrarea medicamentelor reprezinta o problema pentru aproximativ 60% dintre parinti. O treime dintre acestia sustin ca singura conditie cu care copiii lor accepta medicamentele este ca acestea sa aiba un gust placut, iar 15% spun ca le accepta doar daca sunt usor de inghitit. 15% dintre parinti sustin ca isi conving foarte greu copiii sa accepte orice fel de medicament.

Boala „strica” pofta de joaca

Episoadele de boala au un impact semnificativ asupra starii de spirit si comportamentului in colectivitate al copiilor. Peste jumatate dintre acestia (55%) nu mai au energie si pofta de joaca, iar 32% dintre copii au o stare generala atat de proasta, care nu le mai permite sa isi desfasoare nicio activitate. Pe langa tratament antipiretic si analgezic, parintii incearca sa le aline suferinta copiiilor petrecand mai mult timp cu ei (58%), preparandu-le felul de mancare preferat (32%), iar 39% dintre parinti ii incurajeaza sa se odihneasca mai mult atunci cand sunt bolnavi.

Studiul „Care sunt temerile parintilor cu privire la copiii lor” a fost realizat pe platforma Ivox, la comanda Societatii Nationale de Medicina Familie, pe un esantion reprezentativ de 471 de parinti cu copii intre 7 si 12 ai, din mediul urban, in perioada 11-18 iulie. Studiul are o marja de eroare de -+3%.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: parinti, tratament, copii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii