ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-05-2016, ora 10:19

Judecatorii cer verificari despre informarile SRI privind dezinfectantii

Articol de Cristian Amariei
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa verifice si sa comunice public ce s-a intamplat si la ce parchete au ajuns informarile privind dezinfectantii din spitalele romanesti si ilegalitatile firmei Hexi Pharma, pe care SRI sustine ca le-a trimis institutiilor abilitate. SRI a sustinut ca a trimis peste 100 de informari pe acest subiect, de unde reiese ca o parte din ele ar fi trebuit, conform legii, sa ajunga si la diverse parchete, ca sesizari penale.

UNJR a solicitat luni CSM sa sesizeze Inspectia Judiciara, pentru verificarea modului in care parchetele au valorificat in ultimii 10 ani informatiile pe care SRI sustine ca le-a trimis institutiilor abilitate, privind firma Hexi Pharma si dezinfectantii din spitale sau licitatiile trucate. Asociatia judecatorilor considera ca aceste verificari ar trebui facute cat mai rapid, iar rezultatele sa fie facute publice.

SRI a sustinut ca in ultimii 5 ani ar fi trimis peste 100 de informari institutiilor si factorilor de decizie abilitati sa le primeasca, privind aceste aspecte.

„SRI este obligat prin legea sa de functionare ca, in cazul in care din verificarile si activitatile specifice rezulta date si informatii care indica pregatirea sau savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, acestea sunt transmise organelor de urmarire penala", arata UNJR.

„Valorificarea de catre parchete a informarilor trimise de catre SRI ar fi putut preveni si evita imbolnavirea si moartea a mii de romani in ultimii 10 ani. Medici si pacienti, deopotriva, sunt ingroziti ca de 10 ani au folosit apa pe post de dezinfectanti in spitale, motiv pentru care, in mod legitim, se naste intrebarea ce a facut justitia in toti acesti ani pentru a preveni aceasta situatie infricosatoare pentru orice om care se interneaza in spital”, considera judecatorii din UNJR.

Judecatorii din UNJR au solicitat CSM sa verifice cate date si informari legate de „posibila activitate infractionala a firmei Hexi Pharma” a trimis SRI catre parchetele din Romania in ultimii 10 ani, la ce unitati de parchet au ajuns aceste informari, cand au fost transmise si daca in urma lor au fost deschise dosare penale.

„Avand in vedere consecintele extrem de grave generate de problema dezinfectantilor pentru sanatatea populatiei, iar SRI a declarat ca a trimis informari organelor abilitate despre aceasta, CSM trebuia sa fie proactiv si sa comunice deja public ce au facut parchetele cu acele informari de la SRI. CSM trebuie sa solutioneze cu celeritate aceasta cerere, deoarece romanii au dreptul sa stie ce s-a intamplat cu acele informari de la SRI trimise parchetelor, care ar fi putut evita mii de imbolnaviri si decese”, a spus judecatorul Dana Girbovan, presedintele UNJR.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii