A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735960100.5521.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Jocurile online au si efecte POZITIVE asupra creierului. Cercetatorii aduc argumente
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-12-2015, ora 09:42

Jocurile online au si efecte POZITIVE asupra creierului. Cercetatorii aduc argumente

Articol de Madalina Irimia
Recent a fost realizat un nou studiu despre conectivitatea creierului la tinerii adolescenti care au o afectiune numita Tulburarea jocurilor online (Internet gaming disorder sau IGD ). Studiul a relevat o serie de modele neregulate care sugereaza ca creierul internet gamerilor inregistreaza diferente extrem de vizibile.

La randul sau, IGD poate afecta functia cognitiva a gamerilor intr-o varietate de moduri, dintre care unele pot fi benefice in timp ce altele sunt potential patologice.

Potrivit Asociatiei Americane de Psihiatrie, IGD este un "fenomen nou, care a aparut ca urmare a recentei extinderi a tehnologiei de jocuri online. Despre cei afectati se spune ca: traiesc simptome de retragere atunci cand sunt departe de jocuri. Din cauza faptului ca jocurile de noroc sunt compulsive, IGD provoaca declansarea anumitor stimuli din creierele gamerilor identice cu cele pe care le are o persoana dependenta de droguri".

Cercetatorii de la Universitatea din Utah (SUA), in parteneriat cu cei de la Universitatea Chung-Ang (Coreea de Sud), au comparat activitatea neurologica a 78 adolescenti cu IGD cu cea a 73 de subiecti sanatosi. Toti participantii au avut varste cuprinse intre 10 si 19 ani.

Echipa, care a utilizat analiza imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), a observat conectivitatea intre 25 de regiuni diferite ale creierului, in timp ce subiectii au fost in repaus. Rezultatele au indicat ca pacientii cu IGD au afisat o conectivitate sporita intre sapte perechi de regiuni. Acest fapt sugereaza ca exista o serie de implicatii in functia cognitiva.

De exemplu, la pacientii cu IGD, zona vizuala frontala si cortexul auditiv (regiuni ale creierului responsabile de prelucrarea informatiilor vizuale si auditive) s-au dovedit a fi mai puternic conectate la doua componente situate in asa-numita retea proeminenta. Avand in vedere ca rolul retelei proeminente este de a identifica lucrurile si evenimente care sunt cele mai importante si demne de atentie, cresterea acestor conexiuni ar putea avea o serie de implicatii benefice, care sa permita cresterea eficientei cognitive.

"Hiperconectivitatea intre aceste retele ale creierului ar putea conduce la o capacitate mai robusta de concentrare a atentiei spre anumite obiective, si poate afecta recunoasterea informatiei din mediul inconjurator", a declarat co-autorul studiului, Jeffrey S. Anderson.

Cu toate acestea, cercetatorii au elucidat faptul ca nu toate aceste conexiuni sunt atat de benefice. in special, ei subliniaza faptul ca comunicarea intensa intre cortexul dorsolateral prefrontal, care joaca un rol important in memoria de lucru, si jonctiunea temporoparietala, o regiune a creierului implicata in concentrarea atentiei, pot produce efecte nocive. De exemplu, o mai intensa conectivitate intre aceste regiuni poate provoca simptome cum ar fi cresterea confuziei si reducerea controlului, adesea este observat in cazurile afectiunilot psihice, inclusiv autism si schizofrenie.

Autorii studiului insista ca nu este inca clar daca aceste schimbari apar ca urmare a utilizarii jocurilor online in exces sau apar din cauza unor conditii care fac persoanele cu IGD mai sensibile la elementele compulsive, care stau la baza jocurilor.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii