ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-03-2016, ora 09:35

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, la prima sa vizita in Romania: „Nu ar trebui sa folosim enciclopedii pentru a ne informa despre un anumit domeniu”

Articol de Cristian Amariei
Antreprenorul american, Jimmy Wales, s-a aflat la prima sa vizita in tara noastra.

In anul 2000, Jimmy Wales, la vremea aceea antreprenor in domeniul divertismentului online pentru adulti, punea bazele "Nupedia". Aceasta se dorea a fi o enciclopedie virtuala, la care publicul sa aiba acces in mod gratuit. Initial, proiectul trebuia sa se bazeze pe articole stiintifice realizate de catre experti, profitul urmand sa fie realizat din vanzarea de materiale publicitare postate pe site.

In anul urmator, partenerul de afaceri al lui Wales, Larry Sanger, afla de la programatorul Ben Kovitz de conceptul "wiki". Acesta se baza pe faptul ca materialele postate in cadrul enciclopediei virtuale puteau fi realizate de mai multi editori in acelasi timp, iar acestia nu trebuiau sa fie experti intr-un anumit domeniu.

Wales a fost de acord cu ideea propusa initial de Kovitz, iar, astfel, la data de 10 ianuarie 2001 este lansata platforma "Nupedia". La 5 zile dupa aceea, domeniul bazat pe conceptul "wiki", denumit de Sanger "Wikipedia", devine public.

Acum, la 15 ani de existenta, Wikipedia se afla pe locul cinci in topul celor mai accesate site-uri din lume. Pana in momentul de fata, pe platforma virtuala au fost incarcate peste 40 de milioane de articole, disponibile in 283 de limbi. Dintre materialele publicate, 420.000 sunt in limba romana, fapt pentru care tara noastra ocupa locul 25 in clasamentul mondial.

Wikipedia este din ce in ce mai accesata de pe dispozitivele mobile, cum sunt, de exemplu, smartphone-urile. Wales spera ca platforma va inchiria un parteneriat cu companiile de telefonie mobila, pentru a oferi oamenilor acces gratuit la informatie.

Actualmente, pe site contribuie peste 80.000 de voluntari. Toti folosesc surse importante de informatii, cum este BBC-ul sau CNN-ul. Exista, insa, si experti, care scriu din pasiune, doar pentru ca oamenii sa stie ce se petrece in jurul lor.

Continuarea pe descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii