STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
05-08-2015, ora 13:06
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Isarescu nu vede riscul unei deflatii, desi urmeaza 3 trimestre cu inflatie negativa: Creste consumul
Articol de Cristian Amariei Economia nu risca sa intre in deflatie, avand in vedere ca inflatia se va situa in teritoriu negativ in viitoarele trei trimestre, intrucat consumul creste cu 6% si poate ajunge la 10% pana la finele anului, existand chiar presiuni inflationiste dupa cresterea salariilor, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
"Raspunsul este nu si am doua argumente. Grosul acestei dezinflatii, intr-adevar de tip „soc”, cred ca este foarte importanta, vine nu atat din eventuala reducerea TVA de la 24% la 19% - noi am luat-o in considerare, nu este intr-adevar certa, din timp ce procesul legislativ nu s-a terminat, dar nu putem sa n-o luam in considerare in scenariul nostru, - dar grosul dezinflatiei vine tot de la TVA redus la alimente, pentru ca ponderea alimentelor in indicele preturilor de consum din Romania este foarte mare. Deci nu este neaparat o noutate, am spus doar ca s-a accentuat", a afirmat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul de presa dupa sedinta CA pe probleme de politica monetara, fiind intrebat daca exista pericolul intrarii intr-o perioada de deflatie.
El a aratat ca dezinflatia s-a mai accentuat pentru ca BNR a calculat un indicator de transmisie a reducerii TVA la alimente de 60% in scaderea preturilor, insa in realitate a fost mult mai mare.
"Si perioada a fost bine aleasa pentru ca s-a suprapus cu o oferta mare de produse. Credem ca aceasta masura a fost fericita si pentru ca s-a adresat unui sector al economiei unde exista capacitati de productie, deci unde ai ajutat economia interna sa reactioneze pozitiv", a spus Isarescu.
Al doilea argument impotriva intrarii in deflatiei il reprezinta cresterea de 6% a consumului, care ar putea ajunge spre 10% pana la sfarsitul anului.
"Deflatia are o alta componenta, pe care o explic din nou: se intareste ideea in mintea oamenilor ca preturile vor scadea din nou, si din nou, si din nou si atunci se amana consumul pentru a prinde preturi mai scazute. Pericolul nu este scaderea preturilor, cine nu doreste scaderea preturilor?! Pericolul deflationist il constituie reducerea graduala, dar accentuata a consumului de natura sa reduca cererea si sa descurajeze cresterea eocnomica. Nu suntem in aceasta situatie. Avem crestere de consum, avem crestere economica", a intarit seful BNR.
El a punctat ca reprezentantii bancii centrale au observat in spatele acestei ecranari ca se contureaza presiuni inflationiste, provenite din cresterile foarte mari de salarii pentru bugetari anuntate deja de Guvern.
"7-8-10% pentru o economie este o crestere salariala, pe medie, mare si s-a dat deja drumul la acest stavilar al anticipatiilor, vor fi cresteri si mai mari. In consecinta, cu greu poti sa te gandesti ca vei avea la nivelul economiei romanesti cresteri de productivitate de 10%. Acest decalaj se va duce undeva, probabil ca se va duce in anumite cresteri de preturi. Ele acum vor fi ecranate de scaderea preturilor la alimente si de indicatorul statistic", a mai spus Isarescu.
Sursa: mediafax.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email