ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-08-2015, ora 08:41

Isarescu: „Suntem intr-o situatie buna, sa nu o stricam”. De ce crede guvernatorul BNR ca nu trebuie sa mai scadem TVA

Articol de Cristian Amariei
Mugur Isarescu a prezentat joi raportul Bancii Nationale asupra inflatiei pe 2015, prilej pentru a face cateva remarci despre starea economiei.

Guvernatorul BNR a apreciat favorabil situatia actuala a economiei Romaniei si mai ales efectele scaderii TVA la alimente. “Aceasta reducere a TVA a actionat ca un soc - e adevarat, un soc pozitiv.”, a spus Isarescu. “Situatia este sub acum foarte buna. Sub nicio forma, faptul ca suntem intr-o situatie macroeconomica buna nu inseamna ca trebuie sa o stricam”.

“In iulie 2010 am avut o crestere a cotei medii TVA de la 17,5% la 22%, atunci cand a fost socul. S-a redus substantial, de la 22% la 20%, cand s-a redus TVA la paine, pentru ca apoi caderea sa fie chiar abrupta. La 16%, cota medie TVA este in prezent sub cea dinainte de majorare si cred ca este cea mai mica din ultimii 15 ani. Cred ca nu se poate vorbi in Romania ca in prezent nu traim intr-o relaxare fiscala. Traim intr-o relaxare fiscala substantiala si de aici trebuie sa pornim orice discutie” a mai spus guvernatorul BNR, facand aluzie la masurile de relaxare din nou Cod Fiscal.

Isarescu a mentionat insa si cateva probleme mai putin vizibile, care fac ca cresterea economica sa nu fie atat de vizibila. El a spus ca investitiile trebuie sa creasca, la fel si inovarea, si ca avem “o problema structurala enorma in privinta pietei fortei de munca”.

Mai precis, “nu e o corelare intre ce dau universitatile publice si private si ce cere economia. Universitatile produc un numar mare de manageri, sa vedem pe cine vor conduce acesti manageri. Ei vor cauta loc de munca si isi vor manifesta nemultumirea”.

In raportul asupra inflatiei, Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca aceasta va fi de - 0,3% anul acesta si de 0,7% in2016. Aceste predictii au fost facute luand in calcul reducerile de taxe prevazute de noul Cod Fiscal, deci ar putea fi schimbate daca acesta este revizuit. In mai, inainte ca acest act sa fie votat de Parlament, BNR anunta o inflatie de 0,2% pentru 2015 si de 1,9% pentru urmatorul an.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Tag-uri: mugur isarescu, bnr, tva
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii