ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-05-2016, ora 09:10

Ion Cristoiu: „Politicieni si magistrati romani care faceau coada la Ambasada SUA pentru a da rapoarte (Wikileaks)”

Articol de Cristian Amariei
Ion Cristoiu a publicat pe blogul sau o serie de documente din scandalul Wikileaks, documente care dezvaluie relatia politicienilor si magistratilor romani cu Ambasada SUA. Din actele publicate se vede cum unii politicieni se duceau frecvent la Ambasada, unde dadeau informatii din culisele negocierilor politice.

Documentele Wikileaks consultate de Ion Cristoiu fac referire inclusiv la Laura Codruta Kovesi, procuror general al Romaniei pe vremea aceea (2007), care il avertiza pe ambasadorul SUA ca modificarea Codului Penal ar transforma Romania intr-un „paradis al crimei”.

"Subiect: intalnirea dintre ambasadorul SUA la Bucuresti si procurorul-general Laura Kovesi in care aceasta din urma si-a exprimat ingrijorarea cu privire la noile amendamente ale Codului de Procedura Penala, care ar putea afecta procesele care se desfasoara in tribunale, transformand Romania intr-un „paradis al crimei”

Kovesi s-a asteptat ca Parlamentul sa respinga votul presedintelui, evidentiind faptul ca aceasta abordare a fost cea mai recenta dintr-o serie de masuri menite sa afecteze independenta judiciara. (…) Kovesi a precizat ca: procurorii romani analizeaza cazuri de coruptie in care sunt implicate cinci ministere actuale, sapte fosti ministri si mai multi functionari publici. Aceasta sustine ca ministrul justitiei, Tudor Chiuariu doar a simulat sustinerea, iar actiunile sale au avut ca scop limitarea independentei procurorilor, fapt evidentiat si prin incercarea acestuia de a demite un important procuror din cadrul DNA", se arata in stenograma ambasadei.

O alta trimitere este la Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, considerat o sursa mai veche a ambasadei.

"Subiect: intalnirea dintre ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, si noul ministru de externe al Romaniei, Adrian Cioroianu

S-a afirmat ca oficialul roman l-a asigurat pe ambasador de disponibilitatea sa pentru continuarea colaborarii cu Statele Unite, afirmand si ca Romania “nu se grabeste” sa isi retraga trupele din Irak. (…)

Comentariul final a evidentiat ca aceasta a fost o intrevedere preliminara si contine o prezentare biografica detaliata a lui Adrian Cioroianu, in care s-a afirmat ca “este o figura noua pe scena politica”, a fost un apropiat al lui Theodor Stolojan si “este o sursa a ambasadei inca din 2005”."

si situatia juridica a lui Adrian Nastase a ajuns in atentia ambasadorului, arata Ion Cristoiu.

"C O N F I D E N T I A L BUCHAREST 000132

Subiect: Dosarul de coruptie intocmit pe numele lui Adrian Nastase

Juristul PSD, Georgian Pop, a preconizat ca Parlamentul va trimite dosarul lui Adrian Nastase in justitie saptamana viitoare. Acesta a subliniat ca Mircea Geoana si-a consolidat pozitia in PSD cu sustinerea baronilor locali, intre care primarii Radu Mazare si Marian Vanghelie.

Referindu-se la Viorel Hrebenciuc, Pop a declarat ca acesta nu este atat de puternic precum pare, fapt evidentiat de esecul in a-si promova apropiatii in Guvern. Acesta a adaugat ca principalul atuu al lui Hrebenciuc l-au reprezentat legaturile stranse ale acestuia cu fostii sefi de servicii secrete, legaturi care intre timp s-au deteriorat."

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii