A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719832052.0345.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iohannis critica lipsa de pregatire in caz de dezastru: „Noi suntem tara care tot timpul e luata prin surprindere”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
14-10-2016, ora 08:47

Iohannis critica lipsa de pregatire in caz de dezastru: „Noi suntem tara care tot timpul e luata prin surprindere”

Articol de Cristian Amariei
Presedintele Klaus Iohannis a criticat faptul ca autoritatile si comunitatile nu iau suficiente masuri de preventie in caz de dezastre naturale, cum ar fi inundatii sau ninsori abundente, comentand ca Romania e tara "care tot timpul e luata prin surprindere".

"Inundatiile ne iau prin surprindere. Sigur, nimeni nu poate sa previna ploaia, dar putem sa construim un baraj si putem sa decolmatam albiile. Aproape invariabil prima ninsoare ne ia prin suprindere, cu toate ca stim ca, de regula, vine iarna si putem sa angajam firme care se ocupa de deszapezire in timp util, dar n-o facem", a spus presedintele, in cadrul dezbaterii "Managementul reducerii riscurilor la dezastre".

Iohannis a mai spus ca este nevoie de proceduri clare de interventie, care sa fie mai clare si mai ferme, astfel incat sa se poata interveni inainte ca un dezastru sa aiba loc.

Presedintele a dat exemplu inundatiile care au avut loc zilele acestea in judetul Galati.

"Am vazut la televizor ca in cinci localitati din Galati am avut zilele trecute inundatii. I-am rugat pe colegii mei sa sune la toate autoritatile de acolo si sa imi spuna ce s-a intamplat acolo si ce cred oamenii de acolo ca ar fi fost bine sa se faca sau ce ar fi fost posibil sa se faca", a spus el.

Seful statului a afirmat ca reprezentantii Presedintiei au vorbit cu primarii, cu prefectul si cu seful ISU si l-au informat ca toate cinci comune inundate se afla pe un parau, ca albia nu a fost intretinuta prea bine, ca acum cativa ani s-a inceput o investitie la un baraj, dar "a fost abandonata".

"Toata situatia m-a intristat si sunt alaturi de oamenii care au suferit acolo, fiindca chiar daca nu sunt victime omenesti si nu sunt pagube majore oricine poate sa inteleaga ca e o tragedie daca ti-e inundata intreaga curte si cu siguranta multi din cei afectati sunt oameni saraci, pentru care si pierderea catorva animale mici sunt o mare problema", a spus presedintele.

Iohannis a explicat ca situatia este una obisnuita pentru Romania, pentru ca autoritatile au intervenit imediat dupa ce au aflat despre situatie, dar abordarea a fost "reactiva".

"Abordarea autoritatilor a fost asa cum o stim, una reactiva. Dupa ce s-a intamplat dezastrul, autoritatile au mers acolo, au ajutat, au fost evacuati oameni, sute de familii au fost evacuate. (...) Se putea si altfel? Probabil se putea.

Daca s-ar fi finalizat barajul in amonte probabil inundatiile nu ar fi fost de aceasta amploare sau poate nu ar fi fost deloc. Daca oamenilor li s-ar fi explicat ca nu e bine sa construiasca o casa in albia raului, probabil ar fi fost mai putine gospodarii inundate. Daca ar fi fost decolmatate din timp santurile de scurgere, poate ar fi contat si acest lucru", a explicat seful statului.

Sursa: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii