ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
11-07-2015, ora 09:24

Iohannis cere reexaminarea Legii privind pensiile speciale pentru parlamentari

Articol de Madalina Irimia
Presedintele Klaus Iohannis solicita Parlamentului reexaminarea legii prin care se instituie indemnizatia speciala pentru parlamentari la pensionarea acestora.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a retrimis Parlamentului, vineri, 10 iulie, spre reexaminare, Legea pentru completarea Legii nr. 96/2006 prin care se instituie o indemnizatie pentru limita de varsta ce se acorda, la momentul implinirii varstei standard de pensionare, atat deputatilor si senatorilor aflati in exercitarea mandatului, cat si celor care au avut calitatea de parlamentar anterior instituirii acestui drept", informeaza Administratia Prezidentiala.

Seful statului motiveaza ca reexaminarea este necesara in contextul caracterului excesiv si arbitrar al noii indemnizatii de care ar urma sa beneficieze deputatii si senatorii, dar si pentru ca acest drept ar urma sa se acorde tuturor parlamentarilor care au savarsit fapte de coruptie potrivit vechiului Cod penal, precum si celor al caror mandat a incetat pentru incompatibilitate.

"Similitudinea intre parlamentari si magistrati, invocata de legiuitor, este fortata, intrucat acestia din urma constituie un corp de profesionisti, iar drepturile lor speciale decurg din contributivitatea pe parcursul intregii cariere. Aceasta ratiune nu poate subzista in cazul parlamentarilor care, in virtutea mandatului reprezentativ, au o relatie cu alegatorii pe care, in mod liber si acceptand rigorile demnitatii publice, aleg sa ii reprezinte", se arata in cererea de reexaminare.

Totodata, seful statului subliniaza ca indemnizatia pentru limita de varsta care se acorda deputatilor si senatorilor este de natura a crea confuzii cu privire la natura juridica a acestui drept.

"Dreptul introdus prin legea transmisa la promulgare nu are insa ca temei, nici macar in parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legatura cu contributia la sistemul de asigurari sociale", adauga presedintele Iohannis.

El mai precizeaza ca, pentru mandatele incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta urmeaza a se calcula proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara.

"In lipsa precizarii caracterului de continuitate a celor 6 luni de mandat se poate deduce ca legiuitorul recompenseaza activitatea sporadica, inclusiv desfasurarea acesteia in mandate diferite, cu singura conditie a insumarii a 6 luni, fie chiar si neconsecutive. in raport cu durata mandatului, astfel cum este stabilita de art. 63 alin. (1) din Constitutie, termenul de 6 luni apare ca derizoriu si in contradictie cu jurisprudenta Curtii Constitutionale", conchide presedintele Iohannis.

Pe 16 iunie, plenul comun al Senatului si Camerei Deputatilor a aprobat proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor cu 303 voturi pentru, 124 impotriva si doua abtineri. Liberalii au anuntat ca au votat impotriva.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii