A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719833353.8522.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iohannis: „Partidele parlamentare, consens politic pe bugetul Apararii: PIB de 2%”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-01-2015, ora 08:17

Iohannis: „Partidele parlamentare, consens politic pe bugetul Apararii: PIB de 2%”

Articol de Cristian Amariei
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, ca a obtinut consensul unanim al partidelor parlamentare pentru incheierea unui acord politic cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Aparare.

Presedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la o serie de consultari cu partidele parlamentare pe tema incheierii unui acord politic cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale.

La finalul consultarilor, seful statului a sustinut o scurta declaratie de presa.

"Am considerat ca este necesar ca prima tema pe care s-o supun dezbaterii sa fie cea a consensului politic pentru asigurarea unei finantari corecte Armatei, respectiv bugetul Apararii. Europa si NATO trebuie sa faca fata celei mai mari provocari de securitate de la incheierea Razboiului Rece incoace. Pentru prima data, un stat apeleaza la forta pentru a redesena granitele. Toate aceste lucruri grave se intampla langa frontiera noastra si nu pot fi ignorate. Suntem membri NATO, dar asta nu inseamna ca trebuie sa stam si sa asteptam ca altii sa ne asigure securitatea, platind din bugetele tarilor proprii pentru noi. Avem datoria sa tratam cu maturitate situatia din regiune si sa aratam ca suntem o natiune responsabila. De aceea am considerat ca trebuie sa asiguram mijloacele necesare Armatei romane pentru a putea beneficia de fondurile necesare pentru pregatire si pentru programele de inzestrare cu tehnica moderna", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

"Am chemat azi partidele parlamentare la consultari pentru a le propune, pentru prima data in 25 de ani de la Revolutie, incheierea unui acord asumat de intregul spectru politic pentru domeniul Apararii. Am obtinut consensul necesar pentru ca bugetul alocat Apararii sa atinga nivelul de 2% din PIB in 2017, mai mult, am propus ca acest nivel sa fie considerat un nivel minim care sa fie pastrat pentru cel putin 10 ani, pe perioada 2017-2027. in acest fel, se realizeaza predictibilitatea pentru acest sector vital", a mai spus Iohannis.

"Este obligatoriu ca aceste fonduri, care vor reprezenta un efort bugetar al intregii tari, sa fie alocate cu responsabilitate, in programe de inzestrare cu adevarat necesare Armatei. Acest demers poate deschide calea cooperarii tehnologice intre firmele de profil din Romania si cele ale aliatilor nostri, constituind o oportunitate pentru industria nationala de Aparare. Cer MApN sa intocmeasca un program multianual de inzestrare bazat pe nevoile reale ale Armatei. Orice leu al cetateanului roman e necesar sa fie investit acolo unde trebuie, si sa nu mai fie irosit, asa cum s-a mai intamplat in trecut", a subliniat seful statului.

Pe final, acesta a tinut sa multumeasca celor care au participat la consultarile de la Cotroceni, al caror rezultat a fost catalogat de acesta ca fiind "foarte bun".

"Liderii partidelor parlamentare si deputatii minoritatilor nationale au inteles pe deplin necesitatea incheierii Acordului politic pe o tema importanta a securitatii nationale. Vorbele frumoase la ceremonii nu compenseaza lipsurile din dotare sau pregatire si tocmai de aceea avem nevoie de lucruri bine facute", a incheiat Iohannis.

Sursa: realitatea.net
Foto: pressalert.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii