A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719834261.9539.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iohannis: „Constat cu dezamagire ca investitiile publice sunt tot mai reduse”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-05-2015, ora 09:04

Iohannis: „Constat cu dezamagire ca investitiile publice sunt tot mai reduse”

Articol de Cristian Amariei
Presedintele Klaus Iohannis se declara dezamagit de faptul ca investitiile publice sunt tot mai reduse, punctand ca Guvernul solicita "paradoxal" spatiu fiscal-bugetar pentru investitii.

„In ceea ce priveste investitiile publice, constat cu dezamagire ca acestea sunt tot mai reduse. Guvernul solicita, paradoxal, spatiu fiscal-bugetar pentru investitii. Dar executia bugetara este cu mult in urma in privinta cheltuielilor de capital si a proiectelor sustinute din fonduri europene. in ultimii ani, Romania a reusit sa recupereze unele decalaje si sa obtina stabilitatea macroeconomica necesara unor proiecte importante pe termen mediu si lung. insa progresul si prosperitatea nu sunt garantate. Viitorul depinde de capacitatea noastra de a promova si consolida institutiile, valorile si beneficiile economiei de piata", a spus Iohannis, marti, la evenimentul organizat de Consiliul Investitorilor Straini privind lansarea "Cartii Albe 2015: Reconstruirea increderii".

El a subliniat, potrivit Administratiei Prezidentiale, ca "obiectivul nostru principal este de a reconstrui increderea investitorilor si intreprinzatorilor in mediul de afaceri romanesc".

"E timpul sa o luam de la capat, cu o schimbare de paradigma. Progresul Romaniei nu poate fi decat rezultatul unui nou model de dezvoltare, axat pe competitivitate, care sa stimuleze antreprenoriatul si inovatia, crearea de valoare adaugata si crearea de locuri de munca productive, bine platite. Prosperitatea se obtine, in primul rand, prin incurajarea initiativei private. Solutiile trebuie cautate in sustinerea, deopotriva, a investitiilor straine si a capitalului romanesc", a declarat seful statului.

Iohannis a subliniat ca anul 2015 aduce semne de revenire in privinta investitiilor straine directe, aratand insa ca este greu de crezut ca nivelurile record ale perioadei de dinaintea crizei vor mai putea fi recuperate in urmatorii ani.

"Dupa scaderea din 2014, speram ca mediul de afaceri romanesc incepe sa raspunda din ce in ce mai bine asteptarilor investitorilor. Pe de alta parte, trebuie sa ne preocupe, in egala masura, sustinerea investitiilor autohtone. Capitalul romanesc, prin natura sa, reprezinta un element de stabilitate si un castig sigur in beneficiul dezvoltarii economice nationale. insa Romania beneficiaza de prea putine firme cu capital privat integral romanesc care au ajuns la un nivel considerabil de dezvoltare", a adaugat el.

Seful statului a aratat si ca performantele firmelor si intreprinzatorilor depind de calitatea regulilor in care isi desfasoara activitatea, aratand ca este esentiala imbunatatirea calitatii institutionale a mediului de afaceri.

"Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt premise importante pentru stimularea investitiilor si a antreprenoriatului. (...) Guvernul nu mai trebuie sa schimbe regulile, in mod imprevizibil, chiar 'in timpul jocului'. Cazuri precum 'taxa pe stalp' sau chiar exemplul foarte recent al impozitarii bacsisului denota lipsa de viziune si pripeala, ceea ce creeaza imprevizibilitate. Exact opusul a ce se asteapta in mediul de afaceri. Autoritatile publice sunt primele care trebuie sa demonstreze profesionalism si responsabilitate in relatia cu mediul de afaceri. Suntem constienti ca Romania are de rezolvat numeroase carente institutionale. Ma refer aici la plata impozitelor, la evaziunea sistemica, la povara fiscala ridicata asupra muncii, dar mai ales la fenomenul coruptiei, care submineaza subtil, dar sigur dezvoltarea economica", a spus Iohannis.

Presedintele a mentionat ca trebuie creat un cadru in care sa poata fi valorificate oportunitatile de care dispun anumite sectoare, cum ar fi agricultura sau sectorul energetic.

"Dezvoltarea agriculturii necesita insa industrializare si capitalizare. Cresterea investitiilor in infrastructura agricola si adoptarea de masuri care sa incurajeze activitatea micilor fermieri sunt elemente esentiale. (...). Nu este insa suficient sa stim ca avem un potential agricol imens, ci trebuie sa valorificam in mod real acest avantaj, nu doar conjunctural, ci ca o sursa constanta de crestere economica", a spus el.

Seful statului a aratat ca energia trebuie sa devina un vector constant al competitivitatii economice. "Romania are nevoie de o strategie energetica articulata. Apoi, prin investitii sustinute si printr-un mediu competitiv, Romania are potentialul de a deveni un actor regional important. in foarte multe domenii, mediul de afaceri invoca nevoia de capital investitional. insa nu neaparat banii sunt problema, ci mai degraba calitatea politicilor prin care urmarim atragerea lor, fie ca ne referim la investitiile straine, fie la atragerea de fonduri europene. La acest din urma capitol Romania, din pacate, are numeroase carente administrative, care tin rata de absorbtie a fondurilor europene, in prezent, la doar 54%. Aceasta este, fireste, sursa majora de nonperformanta, ca sa nu spun chiar contraperformanta", a adaugat Iohannis.

El a completat ca dezvoltarea pietei de capital si a sistemului financiar, in general, constituie alta directie strategica. "O piata de capital mai dinamica ne va ajuta sa mobilizam resurse investitionale pentru sustinerea intreprinzatorilor autohtoni si sa asiguram accesul eficient si facil al investitorilor straini la piata locala. IMM-urile, firmele mici si startup-urile necesita o atentie aparte. Micii intreprinzatori au nevoie de un sistem financiar usor accesibil, stabil si care sa le ofere diverse alternative de finantare. Este important sa cream un cadru care sa vina in sprijinul dezvoltarii lor", a argumentat presedintele Iohannis.

In opinia sa, increderea este esentiala in relatia dintre stat si cetatean. "Avem nevoie de un stat care sa reprezinte punctul de sprijin al mediului de afaceri si nu invers", a completat seful statului.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii