A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727688761.8379.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Inventia unui student poate pune capat "EREI PETROLULUI"
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
08-05-2012, ora 12:07

Inventia unui student poate pune capat "EREI PETROLULUI"

Articol de Cristian Amariei

Este inca student, dar a pus bazele unei companii care a realizat vanzari de trei milioane de dolari in 2011. Insa, cel mai important, Daniel Gomez a oferit o instalatie pentru lumea viitorului. Cu aceasta, s-ar putea produce biocombustibil in orice sat sau oras, acesta urmand sa inlocuiasca, total sau partial, produsele pe baza de petrol.

Productia de biodiesel a explodat in ultimii ani. Alternativa la petro-diesel, biodieselul este obtinut, asa cum ne indica si numele, din plante. Exista cereale cultivate special pentru obtinerea de biodiesel (de exemplu, rapita), dar orice planta oleaginoasa poate fi folosita pentru producerea de biodiesel.

Pentru a obtine biodiesel din aceste plante este nevoie de o instalatie. Aceste unitati de producere a biodieselului sunt, de regula, extrem de mari si scumpe. Am spus "de regula" deoarece acest tanar, Daniel Gomez, a inventat - impreuna cu cativa colegi de la Facultatea de inginerie chimica din Monterrey, Mexic - o instalatie de mici dimensiuni, cu costuri de infiintare si de operare mici.

Tehnologia Solben permite producerea de combustibil de inalta calitate de catre micii cultivatori de plante pentru biodiesel. Unitatea de baza produsa de acesti mexicani produce 105 galoane de biodiesel pe zi.

Interesant este ca sistemul este modular, astfel incat capacitatea de productie poate fi crescuta. "Fabrica poate creste precum Lego", spune Gomez pentru Mother Nature Network.

La o fabrica din Tapachula, Mexic, dotata cu tehnologie Solben, productia este una foarte ridicata - 2.100 de galoane de biodiesel intr-o zi.

Compania fondata de Gomez a avut vanzari de 1 milion de dolari in 2010 si 3 milioane de dolari in 2011. Pentru 2012, estimarile sunt extrem de favorabile, vanzarile urmand sa fie de zeci sau chiar sute de ori mai mari.

Arderea biodieselului in locul combustibilului pe baza de petrol reduce substantial emisiile de gaze poluante in atmosfera. Mai mult, este mai putin periculos decat petrolul deoarece este mult mai putin inflamabil decat acesta.

Sursa: Realitatea.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii