ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-01-2013, ora 15:45

Inventia indelung asteptata: invelisul protector care impiedica patarea hainelor

Articol de Madalina Irimia

Oamenii de stiinta au dat nastere uneia dintre cele mai asteptate inventii: un invelis protector care impiedica patarea hainelor.

Invelisul care contine aer in proportie de 95% poate respinge o gama larga de substante precum cafeaua, alcoolul, uleiul sau acidul.

Inventia este atat de usoara incat ar putea fi folosita pentru crearea „hainelor respirabile” in scopul protejarii soldatilor pe campul de lupta. De asemenea, ea ar putea fi utilizata si pentru confectionarea echipamentelor pentru oameni de stiinta sau alte persoane care lucreaza cu substante chimice periculoase.

Prin urmare, atunci cand ajung pe o suprafata „super-omnifobica”,solutiile care in mod normal ne-ar afecta hainele sau pielea, sunt respinse, indepartate de pe tesatura.

Practic, orice lichid ai arunca pe ea va fi respins si nu va putea uda tesatura”, a declarat Anish Tuteja, coordonatorul studiului.

In cazul altor invelisuri similare, lichidele precum uleiul, alcoolul, acidul organic si solventii raman pe tesatura, izbutind sa treaca de aceasta”, a explicat Tuteja.

El si colegii sai au testat mai bine de 100 de lichide si au descoperit ca doar doi clorofluorocarburi (substante chimice utilizate la refrigerare si aparate de aer conditionat) au reusit sa penetreze materialul.

Pentru a aplica invelisul, cercetatorii au folosit o tehnica ce utilizeaza o sarcina electrica pentru a crea particule fine solide obtinute dintr-un lichid. Pana acum ei au aplicat invelisul pe mici placi de ecran si bucati de material de marimea unui timbru.

Inventia este un amestec format din particule de polidimetilsiloxan si nanocuburi rezistente impotriva lichidului dezvoltate de Air Force si care contin carbon, fluor, siliciu si oxigen. Atunci cand este aplicat, invelisul se strange in jurul porilor din compozitia materialului si creaza o retea intre ei. Astfel, aproape 90% din invelis este alcatuit de aer.

Sursa: descopera.ro

Foto: stephenornes.com

     
Tag-uri: inventie, protectie, haine
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii