ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-03-2015, ora 11:05

Invatamantul superior, tot mai mai inaccesibil tinerilor. Cat de mult au crescut TAXELE UNIVERSITARE

Articol de Cristian Amariei
Sistemul de educatie din Romania este subfinantat, in ciuda prevederilor din Legea Educatiei care spun ca 6% din PIB-ul tarii ar trebui alocat pentru invatamant. in lipsa finantarilor de la bugetul de stat, sistemul de invatamant a devenit tot mai greu accesibil pentru studenti datorita costurilor mare pe care le implica.

Putinii bani primiti de la stat, la care se adauga numarul tot mai mic de absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat, au afundat universitatile intr-o lupta pentru supravietuire financiara, transformandu-le de multe ori in instututii a caror prioritate este marketizarea ofertei educationale propuse, pentru a atrage superficial cat mai multi studenti, in detrimentul investitiei in calitate si corelarea proceselor educationale pe care le ofera cu nevoile pietei muncii si ale societatii, potrivit unei analize facute de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania.

An de an, aceasta slaba finantare a universitatilor ii pune pe studenti in situatia de a fi nevoiti sa suporte din propriile buzunare problemele financiare cu care se confrunta acestea. Acest lucru presupune cresteri de taxe (de scolarizare sau de camin) sau introducerea de catre universitati a unor taxe care fie sunt ilegale, fie sunt la limita legii (taxa de rulment, taxe de inmatriculare, de reexeminare, de marire), pentru a genera venituri proprii din ce in ce mai mari.

Universitatile au libertatea de a stabili valoarea acestora taxe, motiv pentru care cresterea lor este unul dintre instrumentele cele mai la indemana pentru rotunjirea veniturilor proprii. ANOSR a urmarit cum au crescut taxele in 21 de universitati din Romania.

TAXELE DE SCOLARIZARE

La Universitatea din Bucuresti taxele au crescut la unele facultati cu aproximativ 100 de lei la nivelul licenta. La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi taxele au crescut tot pentru unele facultati cu aproximativ 200-300 de lei la licenta, in functie de facultate si cu 500 de lei la masterat.

Si la Universitatea Babes - Bolyai din Cluj-Napoca au crescut taxele la licenta si masterat pentru unele facultati, un exemplu fiind Facultatea de stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, unde taxa la licenta a crescut cu 400 de lei. La Universitatea de Vest din Timisoara taxele au crescut, in medie, cu 500 de lei pentru toate ciclurile de studiu–licenta, masterat si doctorat. La Universitatea Politehnica Timisoara taxele au crescut pentru ciclul de masterat si doctorat. La Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati taxele la ciclul licenta au crescut la toate facultatile cu 200 de lei, exceptand Facultatea de Medicina unde cresterea a fost de 500 de lei.

La Universitatea din Oradea taxele au crescut diferentiat in functie de facultate, cresterile fiind de aproximativ 100 de lei, exceptand Medicina unde au existat si cresteri enorm de mari pentru programele in limba engleza, destinate indeosebi studentilor straini – de exemplu cresteri de taxe de la 9.350 de lei la 18.900 de lei pentru studentii din anul II. in cazul Universitatii ”Eftimie Murgu” din Resita cresterile au fost de 300 de lei la licenta si 400 de lei la masterat pentru toate facultatile.

Pe langa cresterile constante ale taxelor de scolarizare, un alt aspect interesant de urmarit este legat de diferentele intre taxele de scolarizare ale acelorasi programe de studiu de la o universitate la alta. Analizand situatia la nivelul mai multor universitati din tara, observam ca aceste diferente nu sunt influentate de costurile reale ale programului de studiu respectiv, ci de prestigiul universitatii, de cererea care exista pentru programul de studiu respectiv sau de pozitionarea in tara a universitatii.

Taxa de scolarizare la Drept

Taxele de scolarizare de la programele de Drept, licenta, forma de invatamant la zi, variaza intre 2.000 de lei - la Universitatea Romano-Americana si 3.600 de lei la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Taxa de scolarizare la Stiinte Economice

In cazul stiintelor Economice, licenta, forma la zi, taxa de scolarizare variaza intre 1.500 de lei la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad (de stat) si Universitatea ”Vasile Goldis” din Arad (privata) si 3.500 de lei, deci mai mult decat dublu, la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Taxa de scolarizare la Medicina

In cazul specializarii Medicina, diferenta intre taxele de studiu de la diferite universitati din tara este si mai mare: de la 4.800 de lei la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, pana la 9.000 de lei la Universitatea de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” Bucuresti.

Taxa de scolarizare la Medicina Veterinara

O alta diferenta mare intre valorile taxelor de scolarizare este in cazul specializarii Medicina Veterinara. Daca la Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara taxa de scolarizare este de 3.250, in mod surprinzator, pentru aceea si specializare, un student plateste 7140 de lei la Universitatea ”Spiru Haret” din Bucuresti, universitate privata.

Taxa de scolarizare la Psihologie

In cazul programelor de studiu de la Psihologie, diferentele sunt de la 1.500 de lei, in cazul Universitatii ”Aurel Vlaicu” din Arad, pana la 3.100 de lei in cazul Universitatii din Bucuresti.

Taxa de scolarizare la Automatica si Calculatoare (sau Calculatoare si Tehnologia Informatiei)

Si in cazul programelor de Automatica si Calculatoare sau Calculatoare si Tehnologia Informatiei diferentele sunt
semnificative, cea mai mica taxa de scolarizare fiind tot la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad - 1.900 de lei, iar cea mai mare la Universitatea Politehnica din Bucuresti - 4.000 de lei.

TAXE DE CAMIN

Desi in urma protestelor studentesti din toamna lui 2013, Ministerul Educatiei a crescut subventia pentru camine/cantine cu 10%, acest lucru nu s-a reflectat si in scaderi de taxe la camin, din contra, exista cazuri in care acestea au fost crescute, cum este de pilda cazul Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Un alt aspect important de mentionat este faptul ca legea interzice orice forma de taxa de garantie, taxa de rulment sau denumita in alta forma decat taxa de cazare pentru prima luna de cazare la camin. Cu toate acestea, inca exista universitati care incaseaza aceasta taxa de la studenti, cum e cazul Universitatii Politehnica din Timisoara. Mai mult decat atat, exista universitati care, pentru a evita incasarea directa a acestei taxe, indexeaza valoarea acestei taxe in prima taxa lunara platita de studenti - cum este cazul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Academiei de Studii Economice din Bucuresti sau Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.

TAXA DE ADMITERE

Costurile pentru inscrierea la facultate se pot tripla de la o universitate la alta. Majoritatea universitatilor incaseaza peste 100 de lei pentru aceasta taxa, existand chiar si universitati care incaseaza peste 300 de lei, cea mai mare taxa de admitere fiind la Universitatea de Medicina si Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iasi, unde valoarea acesteia este de 350 de lei.

Sursa: rtv.net
     
Tag-uri: facultate, admitere, taxe
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii