ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-01-2016, ora 14:05

Intoxicatia cu fumul de tigara, la fel de periculoasa ca lipsa igienii orale. Efectul periculos al tutunului asupra gingiilor

Articol de Madalina Irimia
Fumati si faceti infectii repetate la nivelul cavitatii orale? In cel mai mule cazuri, nu bacteriile sunt de vina, ci fumul de tigara.

Substantele din tutun impiedica gingia sa primeasca suficient sange. Astfel, sistemul de aparare impotriva factorilor agresivi este la pamant. Vorbim, de fapt, chiar despre unul dintre motivele care duc la pierderea dintilor.

O singura tigara e suficienta ca vasele de sange sa se contracte. Fenomenul e reversibil. La 20 de minute dupa ultimul fum, circulatia sanguina se intensifica din nou. Asta daca nu cumva urmeaza o a doua tigara. Situatie in care se produc modificari periculoase la nivelul cavitatii orale.

Dr Ionut Leahu, medic dentist: “Gingiile nu mai primesc sange sufficient si automat inclusiv apararea lor impotriva unor factori infectioasi sau o unor trauma e mai mica, se infecteaza mai repde, de inflameaza mai repede, ceea ce duce in timp la pierdera dintilor.”

Din punctul de vedere al stomatologilor, intoxicarea cronica cu tutun e la fel de periculoasa pentru dinti ca lipsa igienei orale. In timp, destabilizeaza toate elementele dentare.

Pe de alta parte, fumatul cauzeaza scaderi si in activitatea glandelor salivare. O cantitate mica de saliva lasa cavitatea orala aproape descoperita in fata factorilor infectiosi.

Daca beneficiati de un implant dentar, tineti cont ca acesta nu are parte de un sistem de aparare complex, numit parodontiu marginal.

Dr Ionut Leahu, medic dentist: “Trebuie sa ne imaginam ca dintele sta in radacina prin niste ligamente, ne imaginam niste franghii care leaga dintele de os, Acela e parodontioul marginal, cand pierdem osul, acele ligamente raman.”

Osul se resoarbe continuu sub actiunea fumului de tigara. Asa patrund bacteriile pe langa implant. Organismul se lupta sa le elimine, insa nu are suficienta putere. Osul continua sa se resoarba pana elimina dispozitivul medical. Implantul nu se misca in prealabil, nu doare. Cade pur si simplu.

Mecanismele complexe de aparare orala sunt distruse inclusiv de fumatul pasiv. Cu cat se intampla mai devreme, cu atat efectele pot fi mai severe.

Prof. dr. Virgil Mihaescu, medic primar pneumolog: “In momentul in care un copil este expus la fumatul pasiv al parintilor, in momentul acela celulele respective incep sa fie pe de o parte distruse. Pe de alta parte, scade apararea.”

Apar atat infectii locale, cat si infectii respiratorii mai dese. Iar toate substantele din aer pe care le numim, generic, poluare, actioneaza lejer pe aceste mucoase agresate. Din nou, vorbim despre infectii repetate.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii