ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-08-2016, ora 08:44

Ingredientele INTERZISE care se gasesc in 90% din inghetata care se vinde in Romania

Articol de Cristian Amariei
Colorantii artificiali interzisi in anumite tari membre ale Uniunii Europene se regasesc in 90% din sortimentele de inghetate aflate pe piata romaneasca, in timp ce doar 10% contin ingrediente naturale, conform unui studiu realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor. De exemplu, azorubina, folosita in industria textila, iar carminul, obtinut dintr-o specie de gandaci din America de Sud, sunt coloranti folositi si pentru inghetata, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, in cadrul ZF Live.

„Ce ne-a ingrijorat la acest studiu au fost colorantii artificiali, cum ar fi tartrazina, carminul, azorubina, un colorant care se foloseste in industria textila, pe care l-am regasit si in inghetata. Producatorii sunt obligati sa puna pe eticheta anumite mentiuni ca poate fi afectata activitatea si atentia copiilor“, spune Costel Stanciu.

De asemenea, o atentie sporita trebuie acordata produselor alimentare destinate copiilor, femeilor insarcinate si varstnicilor, deoarece acestia nu au sistemul imunitar precum cel al unui adult, iar colorantii favorizeaza aparitia tulburarilor de comportament la copii, precum ADHD sau a rinitelor alergice, mai spune Stanciu.

„Unu din patru copii sufera de o boala alergica, cea mai frecventa este rinita alergica, manifestata prin stranut, lacrimarea ochilor, simptome care se vor regasi si la adultul de mai tarziu si ii vor afecta randamentul la locul de munca.“

Studiile realizate de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania se fac impreuna cu o echipa de specialisti, nutritionisti si profesori, iar rezultatele sunt menite sa educe parintii in alegerea mai atenta a alimentatiei copiilor.

„Ne-a ingrijorat la unele sortimente cantitatea ridicata de acizi grasi saturati. Asociatia Americana a Inimii nu recomanda mai mult de 16 grame de acizi grasi saturati, pentru ca acestia dau boli cardiovasculare, in special infarctul miocardic si accidentele vasculare care sunt printre cauzele de deces in Romania si Uniunea Europeana.“

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii