A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662368.1631.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Infectia pe care o au 8 din 10 romani, dar nu stiu de ea
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-05-2016, ora 08:53

Infectia pe care o au 8 din 10 romani, dar nu stiu de ea

Articol de Madalina Irimia
Opt din 10 romani (80% din populatie) sufera de boala parodontala, cunoscuta si ca “parodontoza”, o infectie la nivelul cavitatii bucale din cauza bacteriillor si a tartrului, insa doar doi din 10 romani sunt constienti de asta si numai unul dintre acestia se trateaza, arata un studiu citat de Gandul.

Opt din 10 romani, adica 80% din populatie, dezvolta o infectie la nivelul cavitatii bucale, din cauza bacteriillor si a tartrului, de vina fiind o ingiena orala precara. Potrivit unui studiu realizat de o clinica privata din Capitala realizat pe 800 de pacienti, mai bine de jumatate dintre pacientii cu boala parodontala nu au implinit inca 45 de ani. Doar 8% dintre cei care primesc diagnosticul ajung sa se trateze, desi boala provoaca, in ultimul stadiu, pierderea danturii.

Debutul acestei afectiuni este discret si nedureros, motiv pentru care poate trece neobservat de pacienti. Manifestarile initiale, in forma usoara, reversibila, denumita gingivita, sunt simple sangerari ale gingiei la periaj. In timp, apar reducerea osului, retractia gingivala si mobilitatea dintilor. Mai exact, acestia se misca. Netratata, poate duce la pierderea dintilor si a osului din jurul acestora, creand disfunctii estetice, dificultate in timpul mestecatului si influentand negativ calitatea vietii pacientului, sustine dr. Cristina Berechet, medic specialist parodontolog.

Studiul mai arata ca 7% dintre pacienti nu au implinit inca 25 de ani, iar 28% au intre 25 si 35 de ani. Cifrele plaseaza Romania in topul clasamentului european. Potrivit Platformei de Sanatate Orala, mai bine de 50% dintre europeni sufera de boala parodontala, cifra apropiindu-se de 75-80% dupa 65 de ani. Cel mai bine stau suedezii, cu 10% si danezii, cu 14%, la polul opus situandu-se Romania, cu putin peste 80%. Cei mai multi pacienti care aleg sa trateze boala parodontala, 5 din 10, au intre 26 si 45 de ani.

Putini sunt cei care realizeaza gravitatea afectiunii si necesitatea de a o trata. in ultimii ani, am observat o crestere a incidentei si o scadere a varstei de aparitie a bolii. Chiar am avut un pacient de 22 de ani. in cadrul etapelor de tratament, medicul urmareste indepartarea completa a placii bacteriene de la nivelul dintilor si radacinilor acestora. in functie de severitatea bolii, tratamentul urmareste impiedicarea distrugerii substratului osos, controlul infectiei, prevenirea mobilizarii si pierderii dintilor”, completeza dr. Ionut Leahu, medic stomatolog.

Semnele bolii parodontale pot fi:

- miros neplacut
- sangerare la periaj
- mobilitatea dintilor
- depuneri de tartru
- placa bacteriana
- o sensibilitate exagerata a dintilor la diferente de temperatura.

Controalele periodice regulate, de doua ori pe an, sunt esentiale pentru pastrarea sanatatii dintilor si gingiilor si depistarea afectiunii, care ar trebui tratata de un specialist. De altfel, anual, doua din 10 locuri disponibile la rezidentiat sunt la aceasta specializare, aflata pe locul trei in randul disponibilitatii la nivel national, dupa protetica dentara si ortodontie

Potrivit Platformei de Sanatate Orala, in Europa, exemplul de buna practica este dat de Suedia, care in ultimii 40 de ani a dezvoltat un program de sanatate orala, axat pe preventie si pe controale gratuite, incluzand sedinte de igienizare si pachete cu pasta si periuta de dinti, oferite populatiei. In primii trei ani, actiunile de preventie au avut o frecventa de doua luni, intre trei si 30 de ani, de la trei pana la 12 luni, iar dupa 30 ani, adica din anul 2004, o data pe an.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii