A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727676507.0374.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Indemnizatiile demnitarilor se majoreazaa din august. Cat vor castiga Ponta si Iohannis
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-07-2015, ora 08:48

Indemnizatiile demnitarilor se majoreazaa din august. Cat vor castiga Ponta si Iohannis

Articol de Cristian Amariei
Demnitarii vor primi mai multi bani. Premierul interimar Gabriel Oprea a anuntat, miercuri, ca Executivul a adoptat o ordonanta prin care indemnizatiile pentru cele mai inalte functii de demnitate publica se majoreaza incepand cu luna august din acest an. Masura vizeaza 48 de functii: presedintele Romaniei, premierul, ministrii, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si directorii SIE, SPP, STS.

"Guvernul a adoptat o ordonanta prin care indemnizatiile lunare pentru cele mai inalte functii de demnitate publica se majoreaza incepand cu luna august din acest an. Concret, este vorba despre urmatoarele functii: presedintele Romaniei, premierul, ministrii, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, directorii SIE, SPP, STS. in total sunt 48 de functii vizate de aceasta ordonanta", a declarat premierul interimar Gabriel Oprea.

"Vreau sa fac cunoscut in mod oficial faptul ca, pana la finalul acestui an, vom avea cresteri de salarii in tot sistemul public. Exista un proiect pregatit de Ministerul Muncii care va deveni lege, in cel mai scurt timp, astfel incat fiecare angajat la stat sa primeasca un salariu corect, in raport cu munca si responsabilitatile sale", a adaugat Oprea.

in ceea ce priveste majorarea indemnizatiilor demnitarilor, Oprea a spus ca isi asuma "atat corectitudinea, cat si oportunitatea masurii".

"Consider ca salarizarea din sistemul public nu e un act populist, ci o exigenta in conformitate cu statutul actual al Romaniei. Nu ne putem preface ca este normal ca un presedinte de tara europeana sa primeasca la final de luna aproximativ 1.500 de euro. Ani de zile, salariul presedintelui Romaniei a fost mai mic decat salariile unor funtionari de rang secund din alte institutii. Mai mult, am avut multi ministri cu remuneratii mai mici decat subalternii lor. Aceasta anomalie trebuie sa ia sfarsit. (...) Am incercat ca echilibrul puterilor in stat sa se reflecte inclusiv la nivelul de salarizare. Cele mai mari salarii le vor avea presedintele Romaniei, presedintele ICCJ, premierul si presedintii celor 2 camere ale Parlamentului", a explicat Oprea.

Premierul interimar s-a declarat "convins ca o crestere a salariilor va atrage competenta, va genera o profesionalizare a actului administratriv si implicit servicii publice mai bune si mai eficiente".

"Este fireasca si posibila o masura de crestere a salariilor atata timp cat este corelata cu cresterea econonomica. Vreau sa corelez cresterea indemnizatiilor cu lupta impotriva coruptiei. (...) Nu cred ca exista un functionar public sau demnitar care sa nu fie constient ca orice incalcare a legii se pedepseste aspru. Prin urmare, primul pas a fost facut: a fost taiat apetitul celor care muncesc in sistem de a-si completa veniturile cu bani obtinuti in mod ilegal. Acum, trebuie sa facem si al doilea pas: sa acordam salarii pe masura muncii fiecarui demnitar si fiecarui functionar public. Peste tot in lume salariile mici in sistemul public genereaza coruptie si incompetenta", a spus Oprea.

Intrebat de jurnalisti cu cat vor creste salariile demnitarilor, Oprea a afirmat ca este "doar o declaratie".

Presedintele, premierul si sefii celor doua Camere din Parlament vor avea salariu brut de 21.540 lei, iar net de 15.108 lei, incepand cu 1 august 2015, potrivit unor surse guvernamentale, citate de hotnews.

Salariul brut al vicepremierului va fi de 20.000 lei, iar cel net de 14.024 lei. Ceilalti inalti demnitari, ministri si sefi de servicii secrete, vor fi platiti cu cate de 19.055 lei brut, salariul net urmand sa fie de 13.365 lei. in aceasta ultima categorie au fost inclusi si consilierii prezidentiali, care au rang de ministru.

In prezent, presedintele tarii este remunerat lunar cu aproximativ 6.500 lei net, presedintii celor doua Camere parlamentare si prim-ministrul - cu 6.184 lei net, vicepremierul - cu circa 5.800 lei net, iar ministrul - cu 5.350 lei net.

Presedintele Klaus Iohannis considera ca intentia Executivului de a creste salariile ministrilor este ''inteleapta si cu bataie lunga'', care se poate incadra la categoria ''prevenirea coruptiei''. "Cred ca din ratiuni pur populiste nu s-a rezovat pana acum aceasta chestiune", a aratat seful statului.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, ca remuneratia unui demnitar trebuie sa reflecte intr-o masura rezonabila pozitia in stat.

"Am inteles ca exista o intentie a Guvernului de a creste salariile ministrilor. Mi se pare o intentie inteleapta si cu bataie lunga. Eu cred ca putem sa incadram aceasta intentie la categoria prevenirea coruptiei. Este un lucru destul de evident ca remuneratia unui demnitar trebuie sa reflecte intr-o masura rezonabila pozitia in stat. Stiu ca ministrii, de foarte multe ori, sunt in situatia ca, in propriul minister, un numar mare de functionari sa aiba o remuneratie considerabil mai mare decat ministrul. Lucru care nu poate fi o solutie. Cred ca din ratiuni pur populiste nu s-a rezovat pana acum aceasta chestiune", a spus Klaus Iohannis.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii