Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Inchiderea Cantacuzino blocheaza accesul la vaccinurile ieftine. Planul de salvare: Antibiotice Iasi
Articol de Alexandra StefanescuRomanii se vaccineaza de cel putin doi ani din import, in conditiile in care Institutul Cantacuzino nu mai produce nici macar necesarul pentru programele nationale de imunizare.
Vaccin din import sau vaccin produs de Institutul Cantacuzino, care poate fi si de cinci ori mai ieftin? Daca pana acum cativa ani aproape orice medic pediatru purta aceasta discutie cu parintii, in prezent nu mai este loc de alegere. Singurul producator de vaccinuri din tara este acum intr-o criza fara precedent si nu mai produce niciun vaccin, iar stocurile medicilor sunt pe sfarsite. „In programul national de imunizare nu se folosesc acum decat vaccinuri din import“, spune Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale de Medicina a Familiei.
De aici porneste o alta problema: tatal unui baietel de sapte luni, care a inceput schema de tratament cu vaccin de la Cantacuzino, se teme ca nu va putea continua schema de imunizare a copilului cu acest vaccin gratuit, pentru ca stocul medicului s-a epuizat. Potrivit Rodicai Tanasescu, continuarea schemei de tratament cu un astfel de vaccin ar fi ideala, dar modificarea acesteia nu presupune riscuri majore. Un risc real ar fi lipsa de bani a parintilor, intrucat un vaccin din import costa si de cinci ori mai mult decat unul de la Cantacuzino. Nu este o noutate faptul ca vaccinurile din import au inceput sa „muste“ tot mai mult din piata in doua moduri: prin participarea la programul national de imunizare, dar si prin suplinirea lipsurilor de vaccinuri optionale, ambele permise de stoparea productiei de la Cantacuzino.
Potrivit datelor IMS Health Romania, principalele companii producatoare de vaccinuri prezente pe piata din Romania au fost, in ultimii ani, Sanofi-Pasteur si GlaxoSmithKline (GSK). Acestea ocupa circa 80% din piata si au vandut impreuna, in 2011, vaccinuri in valoare de 21 mlioane de euro. Divizia de productie de vaccinuri a grupului Sanofi este liderul pietei locale, cu o cota de piata de 54%, unde este prezenta cu 16 vaccinuri, plus o solutie antirabica injectabila. „In ultimii doi ani, am avut parteneriate cu Ministerul Sanatatii pentru furnizarea a trei tipuri de vaccinuri din totalul de sapte pentru Programul National de Imunizare. Per total, in 2011, vanzarile noastre au depasit 11 milioane de euro“, spune Tibor Pentek, country manager Sanofi-Pasteur.
Daca in 2009 Institutul Cantacuzino era principalul furnizor al statului, cu o cota de piata de 3,5%, potrivit datelor IMS Health, acum, reprezentantii institutului estimeaza o cota de cel mult 1,5%. „Cererea de vaccinuri optionale din piata privata va cunoaste o crestere semnificativa in anul urmator, cuprinsa intre 30% si 50%, pe fondul cresterii preventiei in Romania“, estimeaza reprezentantii celei de-a doua companii de pe piata, GlaxoSmithKline (GSK), care a vandut pe piata locala, in 2011, peste un milion de doze de vaccinuri, in valoare de 10 milioane de euro. GSK participa constant la licitatiile organizate de Ministerul Sanatatii si asigura doua vaccinuri in Programul National de Imunizare. Pe piata mai exista un numar de companii cu prezente mai tintite, cum ar fi: OM, Pierre Fabre, Luitpold, Pfizer, Abbott, Merck sau Johnson & Johnson.
Doua dintre cele mai solicitate vaccinuri produse de Cantacuzino, Polidin si Cantastim, nu se mai gasesc de cativa ani, iar acest fapt a generat scaderea vanzarilor din farmacii. „Nici nu poate fi vorba de o evolutie favorabila a cifrelor de vanzari de vaccinuri, avand in vedere ca pentru cele produse de Cantacuzino nu exista vaccinuri similare“, spune Georgeta Ionica, sefa serviciului de comunicare pentru farmaciile Dona. Efectul nefast al impasului in care se afla singurul producator de vaccinuri din Romania se extinde si asupra bugetului Sanatatii, odata cu importul la preturi mai mari, crede
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu. Deocamdata, situatia institutului este incerta: noul director nu a facut inca public planul sau de salvare, iar una dintre solutiile vehiculate, relocarea productiei la Antibiotice Iasi, nu a fost confirmata de cei implicati. Un lucru este insa sigur: in absenta productiei locale, piata va fi in curand ocupata de producatorii straini.
Sursa: capital.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email