ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-04-2015, ora 08:45

Incendiul de la Cernobil ar fi fost declansat intentionat. Care sunt sansele ca fumul radioactiv sa ajunga si in Romania

Articol de Cristian Amariei
Incendiul izbucnit marti in apropiere de Cernobil a fost stins, dupa aproximativ 30 de ore de emotii si lupta cu flacarile. Din primele informatii, se pare ca ar fi fost pus intentionat.

Vegetatia din regiunea respectiva contine izotopi periculosi, iar parjolul a provocat temeri atat in randul populatiei ucrainene, cat si in tarile vecine.

La noi, a fost instituit un comitet de urgenta la Ministerul Mediului. Iar primele discutii s-au incheiat cu un anunt linistitor. Fumul degajat nu va ajunge in Romania in urmatoarele 72 de ore, a declarat, miercuri seara, ministrul mediului, care a precizat si ca este monitorizat atent nivelul de radioactivitate al factorilor de mediu.

Incendiul de padure a alarmat autoritatile ucrainene, intrucat - la un moment dat - ajunsese la 5 km de depozitele cu combustibil uzat de la Cernobal.

Arseniy Yatsenyuk, premierul Ucrainei: "Situatia este sub control. Sunt aproximativ 20 de kilometri pana la centrala nucleara, iar institutiile noastre pentru situatii de urgenta actioneaza pentru a preveni raspandirea incendiului."

Trei avioane, un elicopter si cei 200 de pompieri mobilizati au reusit in cursul zilei de ieri sa opreasca inaintarea focului catre centrala.

Zorian Shkiriak, serviciul de urgenta: "In momentul de fata, nu exista niciun pericol care sa vizeze centrala nucleara de la Cernobil."

Este cel mai mare incendiu izbucnit in aceasta tara, in ultimii 23 de ani, iar printre ucraineni a aparut teama unui nou dezastru nuclear.

Zorian Shkiriak, serviciul de urgenta: "Le cer ucrainenilor sa nu mai raspandeasca panica, in special pe retelele de socializare."

Vestile unui incendiu aproape de centrala de la Cernobil sunt tulburatoare si pentru vecinii Ucrainei. Nimeni nu a uitat accidentul nuclear din 1986, cand un reactor a explodat. Radiatii de 500 de ori mai puternice decat bomba de la Hirosima au fost pulverizate in aer. 100 de mii de oameni au murit si 2 miliarde au fost afectati la nivel mondial. Radioactivitatea in zona Cernobal a ramas uriasa. La vremea respectiva, norul radioactiv a ajuns in Romania, iar efectele s-au resimtit in timp.
Acum, gandul ca fumul si cenusa rezultate din arderea unor plante radioactive ar putea veni pana in tara noastra, a alertat autoritatile. Un comitet de urgenta a fost instituit la ministerul mediului.

Gratiela Gavrilescu, ministru mediului: "Monitorizam 24 din 24 aceste date radioactive pentru o perioada indelungata pana toata zona este tinuta, asa cum au declarat si autoritatile ucrainiene, 100% sub control."

Probabilitatea ca norul de fum sa ajunga in Romania este totusi redusa. Nu este atat de consistent incat sa poata fi purtat de curentii de aer 500 de kilometri, pana in tara noastra. Dar, pot fi resimtite efectele. Expertii internationali au atras atentia, chiar la inceputul acestui an, ca exista inca foarte multi izotopi periculosi in padurile de langa Cernobal si incendiile i-ar putea raspandi.

Pe de alta parte, Ucraina va primi 180 de milioane de euro, pentru construirea unui nou sarcofag, destinat reactorului avariat al centralei nucleare.

Anuntul a fost facut miercuri, dupa o conferinta pe aceasta tema, organizata la Londra, sub prezidiul Germaniei. Banii vor veni, in cea mai mare parte, de la Uniunea Europeana si G7, si se adauga celor 350 de milioane de euro promise in noiembrie, anul trecut, de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Noul sarcofag de la Cernobil va fi construit pana la sfarsitul lui 2017, afirma un oficial german.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Tag-uri: incendiu, cernobil, cauze
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii