ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-02-2012, ora 13:15

In vremuri de criza, profitul Bisericii Ortodoxe Romane se masoara in milioane de euro

Articol de Madalina Irimia

In vremuri de criza, profitul Bisericii Ortodoxe Romane se masoara in milioane de euro Companiile au fost fortate de criza sa isi reduca cheltuielile, unele au intrat in faliment, institutiile statului au redus personalul si au taiat din salarii, multi romani au fara loc de munca. Biserica Ortodoxa Romana are insa profit si in recesiune.Culmea, din cotizatii, taxe sau donatii ale acelorasi romani saraciti de criza.

Cei care cred ca Biserica nu aduna sume mari se insala, in unele cazuri mitropoliile sau arhiepiscopiile au profituri de milioane de euro. Spre exemplu, potrivit datelor de pe pagina de internet a Ministerului de Finante, in 2010 Arhiepiscopia Tomisului a avut un profit de peste 29 de milioane de lei, adica aproape 6,8 milioane euro.

Nici Arhiepiscopia Bucurestiului nu sta rau. Anul trecut a avut un profit peste 6 milioane de lei.

De asemenea, arhiepiscopia de la Timisoara a declarat un castig de 2,6 milioane de lei, adica circa 600.000 de euro.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a castigat in 2010 circa 4,7 milioane de lei, adica peste 1 milion de euro. Printre cei care au adunat ceva mai putini bani se afla Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, care a avut anul trecut un profit de aproape 44.000 de lei, putin peste 10.000 de euro. La un simplu calcul vedem ca in buzunarul larg al BOR profitul se masoara in milioane de euro, ceea ce nu e deloc rau pentru vremurile de criza pe care le traim. De unde vin banii?

Dincolo de oficierea de botezuri si nunti, inmormantari, pomeniri, binecuvantari sau tot felul de rugaciuni speciale pentru care se percep diverse sume (de cele mai multe ori fara ca preotul sa dea chitanta), Biserica face afaceri in mai multe domenii.

Pe langa producerea lumanarilor si comertul cu obiecte de cult unde detine monopolul, biserica pastoreste mai multe tipografii, hoteluri, agentii de turism pentru pelerinaje, dar si un centre de conferinte cantine sau sali pe care le inchiriaza pentru nunti si botezuri.

Sursa: Curentul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii