A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737438754.8969.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

In fiecare zi o persoana a fost la un pas de moarte din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon!
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-01-2015, ora 11:31

In fiecare zi o persoana a fost la un pas de moarte din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon!

Articol de Cristian Amariei
In primele zece zile ale acestui an zece persoane din judetele Mures, Hunedoara si Maramures au suferit intoxicatii severe cu monoxid de carbon. In 2014, in aria de activitate a E.ON Distributie Romania intoxicatiile au facut 26 de victime, dintre care 5 au decedat.

Toate aceste evenimente nefaste au avut drept cauze cosurile de fum infundate, existenta unor aparate de incalzire neracordate la cosurile de fum, utilizarea aragazurilor de gatit pentru incalzirea locuintei, precum si improvizatiile la instalatiile interioare de gaze naturale.

Niciunul dintre aceste incidente, care se inmultesc cu precadere odata cu venirea sezonului rece, nu ar fi avut loc daca cei in cauza ar fi respectat regulile elementare de utilizare a aparatelor si instalatiilor care folosesc gazele naturale. O arata si statisticile Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.), potrivit carora peste 33% din totalul celor aproape 11.000 de incendii la locuinte inregistrate in perioada 2012-2014 ar fi putut fi evitate daca cei in cauza ar fi curatat cosurile sau burlanele de fum ori le-ar fi reparat.

Cel mai recent caz de acest fel a avut loc in data de 10 ianuarie a.c. in localitatea Ungheni din judetul Mures, cand o familie formata din cinci persoane a ajuns la spital in urma intoxicatiei cu monoxid de carbon, din cauza folosirii unui aragaz pentru incalzirea locuintei. Evenimentul a fost inregistrat in cursul serii insa nu putem sa nu ne gandim la consecintele tragice pe care le-ar fi avut folosirea aragazului pe post de soba daca locatarii casei ar dormit. Cu siguranta, acumularea in incapere a gazelor arse ar fi fost fatala pentru intreaga familie, formata din doi copii, de doar 1 si 5 ani, si trei femei care ii ingrijeau: mama, o sora a acesteia si bunica copiilor.

Cosul de fum obturat de o caramida si alte materiale a stat la baza intoxicarii cu monoxid de carbon a unui cuplu de tineri de 20, respectiv 27 de ani din localitatea Cavnic din judetul Maramures, gazele acumulate in incapere fiind sesizate dimineata zilei de 5 ianuarie, in jurul orei 4.00. Din fericire, dupa interventia prompta a echipelor de salvare, cei doi tineri au fost stabilizati la spital insa riscul decesului prin asfixiere a existat pe tot parcursul noptii. Evenimente similare au avut loc in primele zile ale acestui an si la Baia Mare si Hunedoara.

„Anul trecut, in aria de activitate a companiei noastre au fost inregistrate 12 cazuri de intoxicatii cu monoxid de carbon. In urma acestor evenimente, 5 persoane au decedat, asfixiate cu monoxid de carbon, iar alte 21 au fost la un pas de moarte din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon.”, au precizat reprezentantii E. ON.

E. ON atrage din nou atentia asupra necesitatii curatarii cosurilor de fum si a intretinerii cailor de ventilare.

Astfel, consumatorii de gaze naturale trebuie sa se asigure de verificarea si curatarea cosurilor de fum de cel putin doua ori pe an, una dintre verificari trebuind sa fie efectuata neaparat inaintea inceperii sezonului rece, exclusiv prin intermediul firmelor de cosarit sau al persoanelor autorizate sa efectueze asemenea interventii.

Nu in ultimul rand, consumatorii trebuie sa evite incalzirea locuintei cu aragazuri de gatit, acestea fiind surse majore de producere de intoxicatii sau asfixii cu monoxid de carbon.

Prin intermediul parteneriatului „Impreuna pentru siguranta”, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.) si E.ON Romania deruleaza incepand cu anul 2012, la nivel national, campanii de informare, prevenire si constientizare a cetatenilor asupra pericolelor la care sunt expusi in cazul utilizarii necorespunzatoare a diferitelor surse de energie.

Foto: ziarelive.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii