A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664357.8693.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Impozitul pe bacsis va fi eliminat, a anuntat Ministerul Finantelor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-05-2015, ora 10:31

Impozitul pe bacsis va fi eliminat, a anuntat Ministerul Finantelor

Articol de Madalina Irimia
Ministerul Finantelor va elimina obligativitatea taxarii bacsisului, a anuntat vineri ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici a precizat ca, desi taxarea bacsisului a fost introdusa la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificila.

"Astazi (vineri — n.r.) am avut o discutie cu toti cei care reprezinta piata serviciilor hoteliere, restaurante, companii de taximetrie vis—a—vis de bacsis. Aceasta idee a plecat de la o solicitare a celor din piata inca din 2012 an de cand acest lucru s-a dorit pentru a solutiona acea situatie in care controlul venea si identifica in casele de marcat sume suplimentare fata de incasarile oficiale. Acesta a fost motivul pentru care a fost reglementat bacsisul. Azi am decis impreuna in urma unei discutii foarte constructive ca acest lucru ar trebui scos din Ordonanta care reglementeaza bacsisul pentru a evita situatiile neplacute in aplicarea acestuia pentru ca nu poti reglementa toate situatiile care se intalnesc zi cu zi. A fost o decizie comuna, a fost o solicitare din partea dansilor de a scoate acest bacsis din prevederea legala. Este scos definitiv", a subliniat Teodorovici.

Ministerul Finantelor Publice a avut, vineri, consultari cu actorii relevanti din piata pe tema prevederilor legale referitoare la fiscalizarea bacsisului, discutiile fiind conduse de ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

La consultari au fost prezenti reprezentanti ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piata al livrarilor la domiciliu, dar si reprezentanti ai organizatiilor patronale si sindicale din industria furnizorilor de servicii de taximetrie, scrie Agerpres.

Ministrul Finantelor Publice va face declaratii de presa despre concluziile consultarilor, la sediul MFP, incepand cu ora 14.45.

Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, a spus joi ca ar trebui sa se renunte la actuala formula de impozitare a bacsisului, spunand ca 'nu acolo era evaziunea fiscala'.

"Parerea mea personala este ca trebuie gasita o alta solutie, o alta paradigma, pe baza unei declaratii. Daca mentinem, totusi, ideea, (sa se faca-n.r.) pe baza unei declaratii pe propria raspundere, la sfarsitul lunii, in cel mai rau caz. Dar nu acolo era evaziunea", a spus el.

Impozitarea bacsisului a intrat in vigoare luna aceasta. A starnit multe controverse din cauza aparitiei unor situatii imposibile, cum ar fi primirea bonului de bacsis de catre persoanele care fac comanda de mancare la domiciliu.

Recent un jurnalist l-a intrebat pe ministrul Teodorovici "Daca eu vreau sa dau bacsis baiatului care imi aduce pizza, cum rezolv, domnule ministru?". Ministrul a raspuns: "Daca doriti sa lasati un bacsis, mergeti la unitatea respectiva, iar acolo, pe casa, bate bonul fiscal, bacsisul respectiv, si asta este. Sau cu taxiul, vreti sa ma intrebati si de taxiuri, daca mergeti cu taxi?".

De asemenea, mai multi analisti economici au atras atentia ca aceasta masura nu costa prea mult pentru beneficiul pe care l-ar aduce bugetului statului. Ministrul Finantelor a estimat un impact bugetar de aproximativ 300 milioane de lei pe an.

Guvernul a adoptat, luna trecuta, o ordonanta de urgenta care prevede ca bacsisul pe care il lasa clientii sa fie inregistrat pe bon fiscal separat si sa fie impozitat cu 16%.

"OUG introduce unele prevederi pentru definirea sumelor incasate in plus sub forma de bacsis in vederea evidentierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitarii clare a acestuia de veniturile incasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct catre populatie si asigurarii fiscalizarii acestora. (...) Diferenta intre serviciul prestat si dorinta clientului de a recompensa serviciile prestate — aceasta suma se va bate pe bon fiscal separat si se impoziteaza cu 16%", a spus Eugen Teodorovici.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii