ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-03-2013, ora 09:13

Implanturile dentare vor fi inlocuite cu BIO-DINTI creati din CELULE STEM

Articol de Cristian Amariei

In viitor, oamenii isi vor putea inlocui dintii lipsa si pe cei cariati cu unii noi, crescuti cu ajutorul celulelor prelevate din propria lor gura, anunta oamenii de stiinta.

Cercetatorii au reusit sa creeze „dinti hibrid” combinand celule din gingia umana cu celule stem din dintii unui soarece. Oamenii de stiinta spera ca dintii crescuti in soarecii de laborator sa deschida calea spre eliminarea protezelor si inlocuirea lor cu dinti noi, crescuti direct in gura pacientului, scrie descopera.ro.

Amestecul de celule provenite de la soareci si de la oameni a fost transplantat in rinichii soarecilor adulti si s-au dezvoltat in structuri identice dintilor, cu smalt si radacini, arata un studiu publicat in Journal Of Dental Research.

Oamenii de stiinta au folosit doua tipuri de celule pentru a concepe acesti dinti. Celulele epiteliale au fost extrase din tesut uman provenit din gingie, iar celulele stem mezenchimale au fost extrase din embrioni de soarece.

Celulele mezenchimale pot deveni mai multe tipuri de tesut, inclusiv os, cartilaj sau tesut adipos.

Profesorul Paul Sharpe, care a coordonat aceasta cercetare in cadrul institutului stomatologic de laKing's College London, afirma ca „celulele epiteliale derivate din tesutul uman adult provenit din gingie pot reactiona la semnalele provenite de la celulele mezenchima ce indica dezvoltarea unui dinte, contribuind la formarea coroanei dentare si a radacinilor”. Cercetatorul a adaugat ca „aceste celule epiteliale usor de prelevat sunt o sursa ce merita luata in calcul pentru formarea biodintilor umani. Urmatoarea provocare este identificarea unei metode prin care celulele mezenchimale umane adulte sa fie cultivate pentru a stimula cresterea unui dinte, deoarece in acest moment putem reusi acest lucru doar cu ajutorul celulelor stem embrionare”.

foto: perfecte.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii