Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Imbunatatirea metabolismului pentru o forma mai buna. Totul despre hormoni, fumat si altele
Articol de Madalina IrimiaCe au de-a face hormonii, fumatul, dietele sau genele cu metabolismul? Iata raspunsul la cateva intrebari in legatura cu un metabolism sanatos.
1.Ce inseamna de fapt un metabolism bun?
Metabolismul reprezinta procese fizice care implica transformarea, precum transformarea oxigenului preluat prin respiratie sau a hranei in energie. Cu un metabolism sanatos, toate aceste procese au loc cu usurinta, te simti in forma, faci miscare cu placere, nu trebuie sa lupti cu probleme de oboseala, digestie sau greutate.
2.Ce rol joaca genele?
Un rol foarte important. Daca faci parte din categoria celora care depun sub forma de rezerve de grasime fiecare calorie ingerata, sau a celora care transforma in energie imediat hrana in loc sa depoziteze – este un lucru dictat de genetica. De aceea exista o predispozitie genetica pentru un metabolism lent si prin urmare pentru supraponderabilitate. Fiecare poate insa sa faca ceva in ciuda acestui fapt, pentru a-si accelera motorul: o dieta echilibrata, sport regulat, un stil de viata constient si delicatese cu masura. Predispozitia genetica nu este o scuza comoda prea potrivita.
3.Sunt dietele benefice sau daunatoare de fapt pentru metabolism?
Depinde de frecventa lor. Femeile care tin constant diete isi obisnuiesc corpul cu un aport redus de calorii. Prin fiecare cura de slabire, organismul invata sa se descurce cu mai putine calorii, astfel metabolismul bazal scade, iar numarul de calorii folosit pentru procesele metabolice in stare de repaus este mult mai redus. Urmarea: cand termini o dieta saraca in calorii si mananci normal, greutatea creste automat la loc – temutul efect de yo-yo. In curele de infometare scade si aportul de vitamine si minerale, care in mentin in mod normal un metabolism sanatos. Desi suna paradoxal, a manca putin te poate ingrasa, deoarece procesele metabolice incetinesc.
4. Hormonii influenteaza metabolismul?
Da, multe dintre procesele metabolice sunt controlate pe cale hormonala. Testosteronul determina producerea de proteine musculare, ceea ce explica de ce barbatii au mai multa masa musculara. Din pacate, estrogenul, hormonul feminin este cauzator de depozitarea grasimilor subcutanate – motiv pentru care multe femei sunt captusite cu celulita. In general femeile sufera de schimbari si fluctuatii periodice in productia hormonala si ca urmare au mai multe probleme metabolice decat barbatii. In plus, dupa 30 de ani productia de hormoni scade iar activitatea metabolica are de suferit.
5.Ce efect are fumatul asupra metabolismului?
Prin inhalarea de nicotina si alte substante nocive creste putin activitatea metabolica, deoarece corpul incearca sa scape cat mai repede de acestea. Fara fumat, corpul consuma initial mai putina energie. In plus se regenereaza tractul digestiv iritat, simtul gustului si al mirosului care au fost inainte reduse. Multi proaspeti fosti fumatori se ingrasa cateva kilograme in prima faza. Studiile au aratat totusi, ca in decurs de 6 pana la 12 luni greutatea corporala isi revine la normal dupa renuntarea la fumat.
Sursa: lyla.ro
Foto: libertatea.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email