A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727673117.3569.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasi: Reclamatii privind manualul de examen la rezidentiat
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-11-2016, ora 11:11

Iasi: Reclamatii privind manualul de examen la rezidentiat

Articol de Cristian Amariei
Studentii la Medicina din Iasi au reclamat ca manualele din care au invatat pentru examenul de rezidentiat au fost pline de greseli. De la „dereglari de cunostinta” la inventarea unei noi clase de medicamente: ,,beta blocanti de canale de Calciu”, tinerii spun ca au invatat dupa doua volume care au fost aprobate de Ministerul Sanatatii, dar care contineau erori grave.

Anul acesta tinerii medici, au avut de invatat din cele doua volume ale „Compendiului de specialitati medico-chirurgicale – util pentru intrare in rezidentiat” aparute la inceputul anului 2016 la Editura Medicala. Cele doua volume au primit avizul Ministerului Sanatatii si apar in bibliografia recomandata de Minister pentru examenul de rezidentiat de pe site-ul oficial al institutiei pentru acest examen rezidentiat.ms.ro.

Insa, studentii spun ca cele doua volume au „nenumarate erori ale clasificarilor folosite in mod obisnuit, ale tabelelor si scorurilor de gravitate, continand chiar si abateri totale de la modul in care sunt utilizate anumite date in sistemul medical”.

Cateva dintre erorile semnalate de tineri:

- recomandarea lavajului gastric cu „apa de la robinet”
- erori grave pentru parametrii care apreciaza grosimea peretilor inimii

- factorul de „nevroza” (in loc de necroza) tumorala
- „manifestari respiratorii la nivel bucal, perianal sau piele”

- „semestrul” II de sarcina, in loc de trimestrul II
erori ale dozelor (confuzii grave intre miligrame, nanograme si micrograme);

- recomandarea de administrare a nitroglicerinei in doza de 40 mg/minut, in contextul in care doza letala este de estimata intre 200 si 1200 mg;

- recomandarea de a administra copiilor 40 de grame de fier pe zi

- erori ale clasificarilor care incadreaza pacientii cu risc major de deces

- „reducerea fractiei de excretie” (in loc de ejectie)

- inventia unei noi clase de medicamente: ,,beta blocanti de canale de Calciu”

Studentii la Medicina au sesizat toate aceste greseli pe grupurile lor private de Facebook. Initial s-a vehiculat ideea de a trimite o editurii o sesizare pentru a corecta cele doua volume, insa tinerii spun ca si-au asumat sa preia informatiile de acolo, stiind ca pe baza acestor doua carti se vor face grilele pentru examen. Studentii au sustinut examenul de rezidentiat la data de 20 noiembrie.

Presedintele Ligii Studentilor, Silvian-Emanuel Man, a declarat ca asociatiile studentilor la Medicina nu s-au mobilizat sa rezolve aceasta chestiune, motiv pentru care si-au asumat-o ei. Liga Studentilor a trimis o adresa catre Ministerul Sanatatii si acum asteapta un raspuns.

„Prin perpetuarea tehnicilor de fraudare a examenelor in timpul celor sase ani de facultate, fara ca universitatile sa ia vreo masura pentru stoparea coruptiei, si prin organizarea dezastruoasa a examenului de intrare in rezidentiat riscam pe de o parte sa trimitem in sistemul de sanatate tineri nepregatiti si dezorientati, capabili sa comita acte de malpraxis, iar pe de cealalta parte lasam anual mii de tineri absolventi fara un loc de munca, acestia luand drumul strainatatii, desi nevoia de personal in Romania este acuta”, a spus tanarul.

De asemenea, studentii au mai reclamat faptul ca nu au stiut data concursului decat foarte tarziu, deoarece data organizarii examenului a depins de organizarea alegerilor parlamentare. Participantii nu au stiut cu certitudine daca examenul va fi pe 20 sau pe 27 noiembrie, pana la anuntarea datei alegerilor parlamentare, adica pe data de 31 august, cu aproape trei luni inainte de examen.

Viitorii medici au mai spus ca au aflat metodologia de examen abia cu o luna inainte de organizarea concursului national.

„Cel mai grav, instructiunile pentru participanti nu clarifica in totalitate ce fapte pot fi sanctionate cu eliminarea din concurs si care este procedura standard de eliminare a unui candidat, dar in schimb metodologia reglementeaza cu lux de amanunte modul de prindere a parului, cum trebuie ambalata mancarea candidatilor, eliminarea etichetelor de pe sticlele de apa plata sau faptul ca este interzisa purtarea la mana a unui ceas, chiar si mecanic, de catre concurenti”, a transmis Liga Studentilor intr-un comunicat.

Acuzatii de excludere abuziva a unei studente din examen

Totodata, o studenta la Medicina din Iasi reclama ca a fost eliminata in mod abuziv de la examenul national de rezidentiat. Brindusa Lungu spune ca examenul s-a incheiat cu patru minute inainte de termenul stabilit si ca ea nu a predat lucrarea fix in momentul in care i s-a spus ci a mai citit-o odata, mentionand cu voce tare ca nu a expirat timpul dedicat concursului. Ulterior, i s-a spus ca teza ei a fost anulata.

„Au fost in sala consultari cu Comisia locala de examen si s-a decis anularea tezei, iar cand a venit randul sa se scaneze teza mea, am constatat cu stupoare ca in locul tezei mele a fost scanata o foaie goala de examen, fara numele meu, fara numarul meu de concurs si fara semnatura mea inscrisa pe teza. Asa ceva nu este prevazut nicaieri in metodologie. Am predat practic teza semnata de mine si stampilata de comisia de supraveghere, teza pe care completasem timp de 4 ore, pentru ca sa asist la scanarea unei teze goale care nu imi apartinea. De asemenea, mi s-a confiscat inclusiv caietul de examen pe care lucrasem, desi acesta poate fi retinut, conform metodologiei, doar studentilor care parasesc sala in primele 3 ore”, a spus tanara.

Brandusa Lungu a precizat ca a depus contestatie ca va continua demersurile in instanta.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii