STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
03-09-2015, ora 10:57
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
IRES: Peste 50% dintre romani considera mic/foarte mic riscul ca Romania sa fie expusa invaziei imigrantilor
Articol de Madalina Irimia Peste 50% dintre romani considera mic sau foarte mic riscul ca Romania sa fie expusa unei invazii a imigrantilor din Orientul Mijlociu si Africa, iar 70% au multa si foarte multa incredere in capacitatea armatei de a gestiona o criza a imigrantilor, potrivit unui sondaj IRES.
Totodata, 83% dintre persoanele participante la studiu au declarat ca au auzit despre criza imigrantilor de la granitele Uniunii Europene.
Principalele motive care au generat exodul imigrantilor din tarile de origine sunt, in opinia respondentilor, razboiul — 51% si saracia — 41%, in timp ce principali responsabili pentru criza existenta au fost indicate guvernele din tarile de origine — 67%, gruparea terorista Statul Islamic (ISIS) — 54%, dar si SUA — 36%, Uniunea Europeana — 29%, Rusia — 28% sau Israel — 24%.
Potrivit datelor, mai mult de jumatate dintre romani — 57% — apreciaza drept mic si foarte mic riscul ca Romania sa fie expusa unei invazii a imigrantilor din Orientul Mijlociu si Africa, in timp ce 41% considera ca acest risc este unul mare si foarte mare.
Mai mult de o treime dintre participantii la studiu — 35% — evalueaza Romania ca fiind ''foarte slab pregatita'' pentru a face fata unei crize a imigrantilor din Orientul Mijlociu si Africa, un procent similar — 38% — o evalueaza ca fiind destul de slab pregatita, in timp ce doar o cincime dintre romani — 21%— cred ca tara noastra este pregatita sa faca fata unei astfel de crize.
Dintre institutiile care ar putea sa gestioneze o criza a imigrantilor, respondentii au creditat Armata cu cea mai ridicata incredere — 70% multa si foarte multa incredere in capacitatea de a gestiona o astfel de criza, urmata de Jandarmerie — 58%, serviciile de informatii — 51%, organizatiile umanitare—50%, Politia de Frontiera — 49%, Consiliul Suprem de Aparare a tarii — 39%, autoritati locale — 27%. Pe ultimul loc in ierarhia increderii, in lista predefinita de institutii, se afla Guvernul, in capacitatea caruia doar 20% dintre respondenti au declarat ca au mare si foarte mare incredere.
Din datele cercetarii, mai mult de jumatate dintre romani — 58% — cred ca refugiatii ar trebui sa aiba dreptul sa aleaga tara unde vor sa isi cladeasca noua viata.
Romanii sunt indecisi cand trebuie sa isi exprime opinia legata de primirea refugiatilor in Romania. Astfel, 65% dintre respondenti au fost de acord total sau partial ca Romania sa primeasca un anumit numar de imigranti in calitate de membru UE. intrebati de posibilitatea ca refugiatii sa se mute chiar in localitatea lor, procentul celor care sunt de acord cu acest lucru scade la 46%, iar 42% sunt in total dezacord cu aceasta ipoteza.
Studiul referitor la perceptia romanilor la criza imigratiei a fost realizat in perioada 28 — 31 august, la comanda postului de televiziune Digi 24, pe un esantion de 1.482 indivizi de 18 ani si peste. Tipul esantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national. Reprezentativitate: eroare maxima tolerata de plus/minus 2,6%. Interviurile s-au desfasurat prin metoda CATI.
Sursa: agerpres.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email