A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675246.0094.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

IOHANNIS, dupa consultari: „Exista un acord sa fie adoptate legea alegerilor locale si a finantarii partidelor”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
21-04-2015, ora 09:07

IOHANNIS, dupa consultari: „Exista un acord sa fie adoptate legea alegerilor locale si a finantarii partidelor”

Articol de Cristian Amariei
Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, dupa consultarile cu partidele parlamentare, ca exista un acord pentru adoptarea si trimiterea spre promulgare a legii alegerilor locale si a legii finantarii partidelor si campaniilor electorale pana la jumatatea lunii mai. In ceea ce priveste legea finantarii partidelor, seful statului a subliniat ca "nu promulg legi care incalca principii constitutionale sau au lacune juridice". Iohannis a vorbit si despre votul pentru diaspora, precizand ca "toate partidele au dat asigurari ca exista vointa politica si ca o solutie va fi adoptata in timp util".

Klaus Iohannis a anuntat, luni, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni, cu partidele parlamentare ca o prima concluzie este ca "exista un acord pe trei mari chestiuni".

Astfel, potrivit lui Klaus Iohannis, s-a stabilit ca pana la jumatatea lunii mai, sa fie aprobate de Parlament si trimise spre promulgare legea privind alegerilor locale, si legea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale.

Presedintele Klaus Iohannis a mai spus ca a doua zona de acord se refera la legea privind alegerile parlamentare si anume finalizarea lui pana la finalul sesiunii parlamentare.

Al treilea aspect al acordului se refera la votul pentru diaspora si votul prin corespondenta.

"Apreciez interesul pentru aceste consultari, dar si participarea partidelor la consultari. Ma bucur sa constat ca intram in normalitate. in urma discutiilor de azi am convingerea ca ne aflam pe drumul cel bun. Sunt cateva proiecte de la precedentele consultari care au progresat, dar sunt si teme sensibile, precum votul pentru diaspora, care nu au facut mari progrese.
O prima concluzie, exista un acord pe trei mari chestiuni: alegerile locale, legislatia privind alegerile parlamentare si votul pentru diaspora. Pana la jumatate lunii mai sa fie adoptate si trimise spre promulgare legea alegerilor locale si a finantarii partidelor. (...) Am vorbit despre corectarea prevederilor care dau impresia ca partidele doresc sa lase portite pentru finantari, in special imprumuturile de la persoane fizice. Ma bucur sa constat ca partidele au fost de acord cu aceste modificari", a declarat Klaus Iohannis, la Cotroceni.

in privinta legii privind finantarea partidelor politice, presedintele a mentionat faptul ca "nu promulga legi care incalca principii constitutionale sau care au lacune juridice".

"Lucrul bine facut incepe cu legislatia bine facuta si din perspectiva constitutionala si din perspectiva juridica. stim foarte bine ca in ultimii 25 de ani, legislatia prost facuta a dus la stagnare si de multe ori la ineficienta", a mai afirmat el.

Seful statului a precizat ca in cadrul consultarilor a vorbit si despre "corectarea prevederilor care dau impresia ca partidele doresc sa isi lase portite pentru finantari, in special cele referitoare la imprumurile de la persoane fizice, dar si despre necesitatea transparentei si necesitatea existentei unui mecanism de verificare".

Iata principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:

"Am vorbit despre corectarea prevederilor care dau impresia ca partidele doresc sa lase portite pentru finantari, in special imprumuturile de la persoane fizice. Ma bucur sa constat ca partidele au fost de acord cu aceste modificari", a declarat Klaus Iohannis la conferinta de presa.

A doua zona de acord se refera la legislatia pentru alegerile parlamentare. Toate partidele s-au declarat de acord sa finalizeze legislatia in aceasta sesiune.

Votul pentru diaspora - nu mi-am ascuns preocuparea fata de intarzierea dezbaterii. Toate partidele au dat asigurari ca exista vointa politica si ca o solutie va fi adoptata in timp util. Voi urmari cu mare atentie ce se intampla in continuare.

Am vazut ca legea privind statutul deputatilor si senatorilor a fost pusa in acord cu Constitutia, lucru exceptional. Este un proces. Mai sunt pasi de facut si cred ca este nevoie de vointa politica. Am speranta ca lucrurile se vor misca in continuare.Parerea mea: mai bine tarziu decat niciodata.

In acelasi timp am sesizat ca acest prilej nu a fost folosit pentru transparentizarea procesului de dezbatere a cererilor Justitiei de retinere a parlamentarilor.

Am aflat ca legea alegerilor locale a trecut azi cu bine in Senat, e un semn bun ca daca se doreste, chestiunile se pot rezolva.

Imi exprim speranta ca in aceasta sesiune partidele vor duce la indeplinire lucrurile la care s-au angajat in fata cetatenilor, nu in fata mea", mai precizat Klaus Iohannis.

Consultarile de la Palatul Cotroceni au vizat stadiul legislatiei electorale, inclusiv cel al reglementarilor necesare asigurarii dreptului de vot al romanilor care traiesc in afara granitelor, preum si procedurile parlamentare de incuviintare a cererilor de urmarire penala, retinere, arestare sau perchezitie a membrilor Parlamentului.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii